RIJEČ IZBORNIKA

U PETAK HRVATSKA-BRAZIL Dalić otkrio što misli o Brazilu: ‘Najjača su ekipa na svijetu, ali…’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

U petak nas čeka veliki ogled u četvrtfinalu, a danas u 9 sati po hrvatskom vremenu izbornik Zlatko Dalić će s medijima podijeliti utiske vezane za jučerašnju pobjedu i nadolazeći susret protiv Brazila

Hrvatska je u ponedjeljak na svoj način, preko produžetaka i penala, svladala Japan u osmini finala i tako osigurala četvrtfinalni ogled protiv prvog favorita Mundijala, Brazila.

Vatreni su krajem prvog dijela pali u rezultatski zaostatak i mučili su se protiv motoričnih i dobro organiziranih Japanaca. U drugom poluvremenu živnula je i Hrvatska što je okrunjeno početkom nastavka velemajstorskim pogotkom Ivana Perišića koji je s 12 metara glavom poravnao rezultat.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Došla je Hrvatska još jednom do produžetaka pa i do penala u kojima je heroj bio Dominik Livaković. Vratar Dinama obranio je čak tri od četiri jedanaesterca japanskim nogometašima, dok su za Vatrene s bijele točke bili sigurni Vlašić, Pašalić i Brozović dok je Marko Livaja pogodio vratnicu.

U četvrtfinalu naše reprezentativce čeka moćni Brazil koji je s 4:1 pomeo Južnu Koreju, s tim da su Južnoamerikanci već nakon 35 minuta imali četiri pogotka prednosti.

U petak nas čeka ogled s njima u četvrtfinalu, a danas u 9 sati po hrvatskom vremenu izbornik Zlatko Dalić će s medijima podijeliti utiske vezane za jučerašnju pobjedu i nadolazeći susret protiv Brazila.

“Lijepo jutro. Biti među osam najboljih na svijetu je zaista sjajno. Zasluženo je i izboreno u teškoj utakmici. Po povratku u hotel malo smo proslavili. Nisam još jednom pogledao utakmicu protiv Japana, bio sam iscrpljen i otišao sam spavati. Ne treba mi posebna analiza, igrali smo dobro, onako kako treba. Prvih pola sata nametnuli smo svoj stil igre, a onda ušli u nervozu kojom smo vratili suparnika. Potom smo se i mi vratili”, rekao je Dalić u uvodu.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kako je utakmica odmicala, vukli ste poteze koje su izazvali nelagodu na tribinama, izlazak Perišića i Modrića, svi smo se pitali kako bez njih, pogotovo na penale koje dobro pucaju, kakva je bila ideja?

Sve je kako treba, na klupi smo komunicirali, vidjeli smo gdje utakmica ide. Tražili smo pametna rješenja, trebali smo čuvati energiju. Luka i Kova su se potrošili, kao i Perišić, vjerovali smo igračima na klupi, dobili su priliku i na penalima.

Budimir je ušao nakon Petkovića, trebala nam je skok igra, igrao je dobro, nisam ga zamijenio jer je bio loš, htjeli smo probati s Livajom. Sve što smo napravili bilo je dobro. Jučer smo istrčali ponovno više kilometara nego suparnik, moćni smo i snažni.

Brazil velika reprezentacija, a mi se prvi put srećemo sa suparnikom koji se dolazi nadigravati?

Brazil je najmoćnija i najbolja reprezentacija na turniru. Kad pogledate igrače, širinu i kvalitetu, to je zastrašujuće. Pred nama je velik ispit, momčad koja se nadigrava i koja ima toliko dobrih igrača, trebat ćemo dobro krenuti u utakmicu. Nemamo se čega bojati, moramo ući s puno vjere i samopouzdanja i tražiti priliku. Želimo uživati, igramo protiv Brazila na Svjetskom prvenstvu, ali naravno, nećemo se predati, pokušat ćemo se odmoriti i pripremiti, dati maksimum.

Livaja, Petković, Budimir. Nitko od njih nije se nametnuo kao starter za Brazil. Hoće li se tražiti neko drugo rješenje koje do sada nismo vidjeli?

Nemamo broj 1, nemamo napadača Atletica i Juventusa, sad su tu napadači Hajduka i Dinama. Nemojmo živjeti u oblacima. Kvalitetni smo, tražit ćemo rješenje. Nije pošteno secirati igru, to nije pošteno prema njima. Ovo nije umjetničko klizanje nego borba za rezultat. Napravili smo ga i igrači zaslužuju pohvale.

Zaista im čestitam. Imaju moje poštovanje, a vidjet ćemo što će biti za Brazil. Što god smo napravili na ovom SP-u bilo je uspješno. To kad si među osam znači da si sve napravio dobro, a tako ćemo i protiv Brazila.

Perišić je iznimno važan za reprezentaciju, zabio je najviše golova za Hrvatsku na velikim natjecanjima. Više od polovine je zabio u vašem mandatu. Kako objašnjavate njegov fenomen?

Često se komentira da se on čeka, ali uvijek se on dočeka. Zabija presudne golove za reprezentaciju, on i Andrej Kramarić. Kad pomisliš da se ne možemo vratiti, on se ukaže i zabije gol iz nemoguće situacije. Važan je igrač za nas. Kad nam je teško, on se pojavi. Respekt. Netko je rekao da se igra samo na svjetskim i europskim prvenstvima Perišić bi bio među 10 na svijetu.

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Prošlo SP ste se u polufinalu bili u zaostatku i naposljetku pobijedili Englesku. Kako vam to uspijeva, je li to dio vašeg mentalitata?

Mi smo u zadnje vrijeme pokazali karakter, mentalitet i možda se stalno o nama govorilo kao momčadi koja ima kvalitetu, vic u igri i tehniku, ali nam je uvijek falio mentalitet da se vraćamo nakon što gubimo. Ali sada pokazujemo taj karakter i da imamo cilj da napravimo nešto za našu domovinu. Igrati za klubove je stvar prestiža, a za reprezentaciju pitanje domoljublja, emocije. Proti Engleske prije četiri godine smo pokazali kvalitetu i karakter i pobijedili tu utakmicu, odgovorio je na pitanje engleskog novinara i naglasio kako je Hrvatska u zadnjih 11 utakmica na SP-u izgubila samo u finalu.

Ovo bi moglo biti posljednje veliko natjecanje za mnoge igrače. Kakva je budućnost ove generacije?

Imamo novu generaciju koja tek treba nešto napraviti. Dobro je što stasaju uz Modrića, Kovačića, Perišića i Brozovića, od njih mogu učiti. Relativno smo mala zemlja, nemamo toliki bazen kvalitete, ali imamo dvije medalje u 20 godina sa svjetskih prvenstava. Ne strahujem za hrvatsku budućnost, sad smo dobili neke igrače, ali trebat će im vremena da stasaju. Hrvatska će uvijek imati talente i biti konkurentna. Daj Bože da zadržimo ovu konkurentnost koju sad imamo.

Što mislite o Brazilu?

Brazil je favorit, imaju samopouzdanje i sjajnu atmosferu, vrhunske igrače. Vratio se Neymar, ali vjerujem da im se možemo suprotstaviti. Ići u neko veliko nadigravanje s njima nije pametno, kao ni dati im puno prostora. Napravit ćemo analizu, šanse nisu baš 50-50, ali nije ni situacija da smo autsajderi.

Jesu li penali stvar sreće ili treninga?

Sreća je bitna u svemu, ali ne može se biti sretan i bit drugi svijetu, ili među osam. Bitna je mentalna snaga, odlučnost i hrabrost igrača. Vlašić je jučer rekao da će prvi pucati, svi su bili spremni pucati, možda ti dečki nisu bili planirani da pucaju, bili su tu Luka, Broz i Kovačić u prvom planu. Dan prije smo vježbali penale na treningu, Livaković ih je obranio četiri ili pet i pokazao odličnu formu, imao sam puno samopouzdanja uoči penala protiv Japana. Ima i malo sreće, ali puno veću ulogu igraju drugi faktori poput karaktera i hrabrosti.

Koja je momčad najbolje igrala protiv Brazila?

Pratio sam svaku utakmicu. Švicarska je odigrala najbolje protiv njih, najbolju taktiku i najbolje im se suprotstavila. Srbija je u prvom poluvremenu bila dobra, ali nakon gola su pali. Švicarci su pružili najbolji otpor, Kamerun je pobijedio, ali Brazil je igrao s drugom postavom. Za nas je najbolje ugledati se na Švicarsku u pripremi, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari