SRAMOTA HR-ZDRAVSTVA: U ladici drže aplikaciju koja bi skratila vrijeme dolaska Hitne pomoći!

SRAMOTA HR-ZDRAVSTVA: U ladici drže aplikaciju koja bi skratila vrijeme dolaska Hitne pomoći!

Foto: Ilustracija (Duško Marušić/Pixsell)

Prije 3 godine za zagrebačku Hitnu pomoć izrađena je i to besplatno, aplikacija koja im je trebala znatno olakšati posao

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

UPRAVO SE ČITA

Ovo je sustav “Hitna kao usluga”. Timovima koji izlaze na intervencije znatno bi olakšao posao. Sve o pacijentu – piše u digitalnom kartonu i prije dolaska do bolnice. Sustav zna i koji su liječnici u smjeni, i gdje su koja kola. Kroz ovaj sustav, u svakom trenutku se mogu locirati najbliža kola i poslati na lokaciju najkraćim putem.

Komunikacija s terena omogućava brži prijem po dolasku u bolnicu, a svi pozivi i intervencije se mogu nadgledati. Modernu aplikaciju razvili su na Tehnološkom veleučilištu u Zagrebu, na zahtjev zagrebačkog i hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

“Na bazi raspoloživosti tima, daje se digitalni nalog i tim izlazi na samo mjesto događaja. Prilikom dolaska, od trijaže, prve pomoći… sve se radi u digitalnim obliku. Radi sve pripreme rada, od godisnjih planova, radnih timova, ispitivanje kondicije vozila, ima li dovoljno sredstava, šokera”, objašnjavam nam Mladen Mauher, prodekan Tehnološkog veleučilišta u Zagrebu.

Sustav bi skratio vrijeme dolaska Hitne za 30%. Ali, umjesto toga, već 8 mjeseci – stoji u ladici. S državnim i zagrebačkim zavodom za hitnu medicinu sporazum su potpisali još u ljeto 2015.

Projekt je gotov u ljeto 2017, a dva mjeseca poslije – krenule su uspješne edukacije i testiranja. Ali krajem 2017. zagrebačka hitna dobiva novu ravnateljicu – i stvar pada u vodu. Stari ravnatelj Dubravko Huljev, koji je projekt i pokrenuo danas kaže – sramota.

Zašto se funkcionalan i vrijedan sustav ne koristi – nitko od nadležnih u Hitnoj pomoći danas ne želi komentirati. Nova ravnateljica zagrebačke hitne Silvija Hunyadi-Antičević odbila je komentirati slučaj jer, kaže nije potpisala ovaj ugovor. Iako s preuzimanjem funkcije, preuzima i tekuće projekte.

Ni ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević nije bila raspoložena za razgovor – rekla je da cijeli slučaj nije u njezinoj nadležnosti. A dotle Hitna koristi sustav star 9 godina, koji je koštao 8 milijuna kuna. Nova aplikacija je bila besplatna. “Obuhvat funkcionalnosti je dvostruko viši od sustava razvijenog prije devet godina”, tvrdi Mauher.

Neslužbeno – zbog naših poziva u Hitnoj su se sjetili da bi moderan sustav ipak mogli upogoniti.

A dok oni razmišljaju – za aplikaciju Hitna kao usluga već se raspituju iz susjednih zemalja.
Aida Šukurica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari