Stručnjakinja iz HZJZ-a upozorava: ‘Najveći broj oboljelih bilježimo u dobi od 10 do 19 godina’

Stručnjakinja iz HZJZ-a upozorava: ‘Najveći broj oboljelih bilježimo u dobi od 10 do 19 godina’

Foto: Unsplash/M.K./Ilustracija

U posljednje vrijeme najveći broj oboljelih bilježimo među mlađom populacijom u dobi od 10 do 19 godina

Jučer je u Hrvatskoj zabilježen visok broj novozaraženih, čak 3162 osobe bile su pozitivne na testiranju. Ono što je činjenica je kako nemamo puno procijepljene populacije, tek je pedeset posto odraslog stanovništva cijepljeno, prenosi Net.hr.

“Sam virus ima dosta mjesta za cirkulaciju među ostalim koji nisu cijepljeni i koji nisu preboljeli. U većini uzoraka dominira delta varijanta za koji znamo da je visoko zarazna. Važno je i spomenuti blaže mjere koje imamo, ali i činjenicu da je sada hladnije vrijeme i aktivnosti su se pomaknule u zatvorene prostore. I sve to doprinosi širenju broja oboljelih”, kazala je Zvjezdana Lovrić Makarić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za HRT.

UPRAVO SE ČITA

Preko 70 posto oboljelih nije cijepljeno

U posljednje vrijeme najveći broj oboljelih bilježimo među mlađom populacijom u dobi od 10 do 19 godina, i to su uglavnom učenici u školama.

VIDEO DANA:

Za jučerašnji broj oboljelih može se reći da preko sedamdeset posto osoba koje su oboljele nisu bile cijepljenje. Ista je situacija s hospitaliziranim osobama kao i onim koji su preminuli. Naglasila je i kako nijedno cjepivo ne daje stopostotnu zaštitu te nije neobično da među oboljelima ima i osoba koje su se cijepile.

Najveće brojke u Primorsko-goranskoj županiji

Glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je kako je njegova županija jučer imala najveću brojku novozaraženih osoba od početka četvrtog vala.

Pomoćnik ravnatelja Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić kazao je kako je od pojave pandemije do danas Hrvatskoj zavod za hitnu medicinu imao povećan broj intervencija, povećan broj pacijenta, pogotovo u samom početku pandemije kada je postojao veći strah od zaraze.

“Djelatnici hitne medicinske službe koriste osobnu zaštitnu opremu sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Oni su jasno popisali koja je to osobna zaštita koja se koristi u svakodnevnom radu. Tako je bilo i u ovom slučaju”, poručio je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari