U Italiji na snagu stupile strože mjere; Necijepljeni neće moći koristiti ni javni prijevoz

U Italiji na snagu stupile strože mjere; Necijepljeni neće moći koristiti ni javni prijevoz

Photo: Sasa Miljevic / PIXSELL

Necijepljeni ljudi u Italiji suočeni su s ograničenim pristupom nekim uslugama od ponedjeljka jer vlada pooštrava pravila usmjerena na smanjenje stope zaraze

Italija od kolovoza zahtijeva ‘zelenu propusnicu’ ili zdravstvenu potvrdu unutar zemlje kao i za putovanja, piše portal The Local.Od ponedjeljka će ‘super’ verzija zelene propusnice biti dostupna samo nakon cijepljenja ili oporavka, a ne više u slučaju negativnog rezultata testa.

Stupile su time na snagu strože mjere protiv koronavirusa koje će isključiti necijepljene osobe iz mnogih javnih aktivnosti pa one neće moći koristiti ni javni prijevoz bez covid potvrda.

UPRAVO SE ČITA

Od ponedjeljka samo oni koji su se cijepili ili preboljeli covid-19 mogu jesti u restoranima, ići u kino, izlaziti u klubove i gledati nogometne utakmice na stadionima.

Osnovna verzija zelene propusnice, koja se može dobiti i s negativnim rezultatom testa, i dalje će se prihvaćati na radnim mjestima. Također će se sada po prvi put zahtijevati u hotelima.

VIDEO DANA:

Sumnja se da će se u ponedjeljak pravila provoditi u javnom prijevozu, osobito u vrijeme pojačanog korištenja.

Mjere, za koje premijer Mario Draghi kaže da su potrebne za “očuvanje normalnosti”, bit će na snazi ​​najmanje do 15. siječnja.

Mjere se ne odnose na djecu mlađu od 12 godina jer se ona još ne mogu cijepiti. No prema vladinim planovima, mogla bi se početi cijepiti od 16. prosinca.

Od 15. prosinca krenut će obvezno cijepljenje školskog osoblja, policajaca i vojnika. Cijepljenje djelatnika u zdravstvenom sektoru obvezno je od travnja.

Talijanska vlada u nedjelju je također otkrila dodatna pravila koja znače da će se zahtjevi za zelenu propusnicu na mnogim mjestima primjenjivati ​​različito ovisno o tome u kojoj se obojenoj zoni nalazi svaka regija.

U većini slučajeva, pravila se moraju pooštriti ako je regija proglašena “narančastom” zonom višeg rizika. U ovoj situaciji, mnoga mjesta i tvrtke koje bi prije bile zatvorene zbog ograničenja narančaste zone mogu ostati otvorene, ali će zahtijevati ‘super’ zelenu propusnicu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari