U nedjelju, 16. svibnja održavaju se lokalni izbori; Evo što sve birači moraju znati

U nedjelju, 16. svibnja održavaju se lokalni izbori; Evo što sve birači moraju znati

jhdr

U nedjelju, 16. svibnja 2021. godine održavaju se lokalni izbori na kojem će se birati članovi Gradskog vijeća te gradonačelnik sa zamjenicima.

Na lokalnim izborima biraju se članovi općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština kao predstavnička tijela tih jedinica i biraju se općinski načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici kao nositelji izvršne vlasti u gradovima, općinama i županijama.

Glasovanje traje neprekidno 16. svibnja 2021. od 7:00 do 19:00 sati. Biračka mjesta se zatvaraju u 19:00 sati. Biračima koji su se zatekli na biračkom mjestu u 19:00 sati omogućit će se glasovanje.

UPRAVO SE ČITA

Na lokalnim izborima mogu glasovati samo birači s prebivalištem u Republici Hrvatskoj i samo u mjestu svog prebivališta te koji imaju važeću osobnu iskaznicu. Napominje se da se osobne iskaznice koje su istekle nakon 11. ožujka 2020. godine, kada je donesena Odluka o proglašenju epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, smatraju važećima pa će birači, kojima je osobna iskaznica istekla počevši od 11. ožujka 2020. godine, biti u popisu birača.

Birači za koje se, prilikom dolaska na biračko mjesto, utvrdi da nisu upisani u izvatke iz popisa birača, mogu na dan održavanja izbora dobiti potvrdu za glasovanje koju izdaju nadležna upravna tijela koja vode registar birača u županijama prema mjestu prebivališta birača. Birači s prebivalištem iz Rijeke mogu dobiti potvrdu za glasovanje u Matičnom uredu Rijeka, Riva 10 (tel. 051/354-443 i 051/354-195).

Biračka mjesta

Gradsko izborno povjerenstvo je 19. travnja donijelo rješenje o određivanju biračkih mjesta na području Rijeke.

Na području Rijeke određeno je 101 biračko mjesto.

Upute za osiguranje epidemiološke zaštite na dan izbora

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je tehničke upute za glasovanje na lokalnim izborima i osiguranju epidemiološke zaštite svih sudionika na biračkim odborima. Upute se odnose na biračke odbore, promatrače i birače.

U objektu u kojem se nalazi biračko mjesto, birači su dužni kretati se najkraćim mogućim putem prije glasanja, od ulaza u objekt do prostorije u kojoj se glasa te, nakon glasanja, od prostorije do izlaza iz objekta, te se suzdržavati od nepotrebnog zadržavanja u objektu.

Ako birač pristupi na biračko mjesto bez maske, predsjednik, odnosno potpredsjednik biračkog odbora ovlašten je biraču dati masku. Birač nakratko skida masku jedino kada član biračkog odbora zadužen za provjeravanje identiteta birača, utvrđuje njegov identitet, kojom prilikom se nalazi na udaljenosti od 2 metra od navedenog člana biračkog odbora, kao i od drugih osoba.

Birači koji imaju oštećenja kože i noktiju na rukama, obavezno moraju nositi rukavice.

Birači su dužni, prilikom ulaska u prostoriju, omogućiti da im član biračkog odbora nanese dezinficijens na ruke ili sami nanijeti dezinficijens na ruke.

Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati. Donošenje vlastite kemijske olovke, međutim, ne isključuje obvezu birača dezinficiranja ruku na ulazu i na izlazu iz prostorije. Ako birač sa sobom ne donese kemijsku olovku kojom će glasati, za glasanje se koristi kemijska olovka na biračkom mjestu. Neophodna je pravilna i dosljedna dezinfekcija ruku na ulasku i izlasku iz prostorije, kako bi, između ostalog, istu kemijsku olovku na biračkom mjestu moglo tijekom glasanja koristiti više birača.  Pored navedenog, članovi biračkog odbora vode brigu da se tijekom dana u više navrata kemijske olovke na biračkom mjestu obrišu dezinficijensom.

U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan na način da je razmak među biračima i ostalim prisutnim osobama najmanje 2 metra. Birači na red čekaju ispred ulaza prostorije, održavajući razmak od 2 metra. Potrebno je voditi računa da birači, ako čekaju na ulazak u biračko mjesto u zatvorenom prostoru (npr. hodniku), čekaju u zatvorenom prostoru što kraće, a prednost se daje čekanju na otvorenom kada je god to moguće organizirati. U prostoriji može istovremeno biti samo onoliko birača koliko je označenih mjesta za glasanje.

Donesene su i upute o načinu glasovanja izvan biračkog mjesta birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu zbog teže bolesti, nemoći ili s obzirom na postojanje invaliditeta i birača kojima je izrečena mjera samoizolacije te dijagnosticirana zaraza sa SARS-CoV-2 (COVID-19), kao i korisnika ustanova socijalne skrbi.

Više o epidemiološkim uputama za glasovanje na dan izbora na mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva.

Kandidacijske liste

Gradsko izborno povjerenstvo Grada Rijeke, utvrdilo je i prihvatilo te objavilo 30. travnja pravovaljane kandidature za izbor gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke kao pravovaljane kandidacijske list za izbor članova Gradskog vijeća Grada Rijeke.

U Gradsko vijeće Grada Rijeke bira se 31 vijećnik

Predstojeći lokalni izbori odvijaju se u skladu s izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

U Gradu Rijeci se ništa neće promijeniti u odnosu na izmjene zakona koje se odnose na izvršno tijelo, odnosno gradonačelnik Grada Rijeke će, kao i do sada, imati dva zamjenika.

Jedna od izmjena koja je proizašla iz ovoga Zakona, a u kontekstu racionalizacije sustava lokalne samouprave, odnosi se na smanjenje broja članova predstavničkih tijela na način da su utvrđene drugačije podjele jedinica ovisno o broju stanovnika. Tako će u jedinicama lokalne samouprave koje imaju više od 100.000 do 200.000 stanovnika, predstavničko tijelo imati 31 člana. Stoga će Gradsko vijeće Grada Rijeke, umjesto sadašnjih 35 članova, imati 31 člana.

Zastupljenost nacionalnih manjina

Zastupljenost autohtone talijanske nacionalne manjine u Gradskom vijeću Grada Rijeke osigurava se biranjem jednog člana Gradskog vijeća iz reda pripadnika talijanske nacionalne manjine.

Zastupljenost srpske nacionalne manjine u Gradskom vijeću osigurava se biranjem odgovarajućeg broja pripadnika srpske nacionalne manjine sukladno odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Zakona o lokalnim izborima.

Kada na izborima za članove predstavničkog tijela nije postignuta odgovarajuća zastupljenost pripadnika nacionalnih manjina u predstavničkom tijelu u skladu s odredbama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, tada će se i nadalje broj članova predstavničkog tijela povećati do broja koji je potreban da bi odgovarajuća zastupljenost bila ostvarena.

Dosadašnjim zakonskim rješenjem broj članova predstavničkog tijela povećavao se prilikom proglašavanja konačnih rezultata izbora od strane nadležnog izbornog povjerenstva. Sada će Vlada, raspisati dopunske izbore za predstavnike nacionalnih manjina u roku od 90 dana od konstituiranja predstavničkog tijela. U tom slučaju, kao i do sada, broj članova predstavničkog tijela može biti i paran.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari