U PONEDJELJAK: Putnik godine i putopisac Goran Blažević gostuje u Gradskoj knjižnici Rijeka

U PONEDJELJAK: Putnik godine i putopisac Goran Blažević gostuje u Gradskoj knjižnici Rijeka

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Putnik, putopisac i aktivist Goran Blažević u ponedjeljak 13. studenog u 18 sati u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka predstavlja svoj prvijenac Svilim

Knjiga je to koja donosi priču o putovanju pješice po izbjegličkoj ruti, pod nazivom Solidarity Walk 4 km/h, dugom 3000 kilometara.

Krajem 2016. godine Goran Blažević krenuo je na put tijekom kojeg je hodao od Petre u Jordanu do rodnog Umaga, noseći poruku mira i solidarnosti. Tijekom pet mjeseci hodanja Goran je iz uzavrele pustinje stigao do ledenih planina da bi naposljetku izbio na Jadransko more.

UPRAVO SE ČITA

Na put je krenuo sam, bez ikakve logistike i sponzora, naoružan samo dobrom voljom i željom da pošalje poruku mira i solidarnosti. Namjera mu je bila pratiti puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka. Prehodao je Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku, pješačeći do Umaga.

“Moje hodanje je protest protiv politike zatvaranja granica izbjeglicama, a ujedno želim ljudima prikazati zajedničku nit svih triju religija – židovstva, islama i kršćanstva. (…) Ljudi iz moje okoline su mi govorili: “Lud si, ubit će te tamo. Netko će te otet.” A ja nisam vidio sigurnije zemlje od Jordana. Putem sam susreo jednog hodočasnika koji hoda već tri godine i vraća se pješice iz Jeruzalema, i dvoje Francuza, koji su se pješice uputili na Bali…”

Festival putnika u Šibeniku, iznimno posjećena manifestacija koja svake godine okuplja zaljubljenike u putovanja i putopise, ove je godine upravo Goranu dodijelio nagrade Projekt godine i Putnik godine.

Putopisno predavanje bit će popraćeno fotografijama i video zapisima s Goranovog putovanja.

“Shvatio sam da je jedini put prema sreći taj da slijedimo vlastite snove. Odredio sam samome sebi da knjiga bude novi san i to je put koji namjeravam slijediti.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari