Uhvaćena lažna liječnica iz Srbije koja je unakazila lica brojnih Hrvatica

Uhvaćena lažna liječnica iz Srbije koja je unakazila lica brojnih Hrvatica

Foto: Unsplash/S.M.

Državni inspektorat potvrdio je da ju je zatekao kako obavlja usluge injektiranja dermalnih filera pacijenticama bez potvrde o prijavi rada za strance

Prošlog tjedna u Slavonskom Brodu uhićena je Olgica Lončar (47) iz Srbije koja je pružala ilegalno estetske korekcije, javlja Blic.

Lončar je puštena iz pritvora, a po povratku u Srbiju oduzeti su joj svi medicinski preparati i instrumenti za koje nije imala potrebnu dokumentaciju, prenose RTL Vijesti.

UPRAVO SE ČITA

Državni inspektorat potvrdio je Dalmaciji Danas da ju je zatekao kako obavlja usluge injektiranja dermalnih filera pacijenticama bez potvrde o prijavi rada za strance. Kozmetičkom salonu je privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti mjesec dana, a Državni inspektorat je poručio da poduzima i “druge propisane mjera protiv poslodavca”.

Naime, prema pravilniku Ministarstva zdravstva, postupci u estetskoj medicini mogu se odvijati samo u registriranim zdravstvenim ustanovama. U njemu su definirani uvjeti pod kojima se u RH smiju obavljati minimalno invazivni i nekirurški zahvati primjene hijaluronskih punila, botulinum toksina tipa A. Ostali nekirurški injekcijski i antiaging zahvati moraju imati doktora medicine ili dentalne medicine specijalista koji je kompetencije za navedene zahvate stekao u okviru ili specijalističkog usavršavanja ili ima odgovarajući dokaz o završenoj edukaciji propisanoj od strane stručnog društva Hrvatskog liječničkog zbora nadležnog za estetsku medicinu.

Obavljen inspekcijski nadzor

““Inspekcija rada Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor kod poslodavca u Slavonskom Brodu na okolnost zakonitosti rada državljanke treće zemlje, za koju je utvrđeno da je u tijeku nadzora obavljala poslove kozmetičarke kod poslodavca protivno odredbama Zakona o strancima kojima je utvrđena obveza ishođenja dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada. Slijedom utvrđenog činjeničnog stanja izdan je prekršajni nalog zbog prekršaja iz članka 88. stavka 1. ZS-a, kažnjivog po članku 250. stavku 1. toga Zakona te je o nezakonitom radu državljanke treće zemlje obaviještena nadležna policijska postaj. Nadalje, poslodavcu je u skladu s odredbama čl. 240. ZS-a usmenim rješenjem u zapisniku privremeno zabranjeno obavljanje djelatnosti u nadziranom poslovnom prostoru (kozmetičkom salonu), u trajanju od 30 dana te je u tijeku poduzimanje drugih propisanih mjera protiv poslodavca. Budući da je inspekcijski nadzor još u tijeku, daljnje postupanje inspektora ne možemo komentirati”, naveli su iz Državnog inspektorata.

VIDEO DANA:

Podsjećamo, protiv Lončar su klijenti iz Srbije u lipnju ove godine podnijeli tužbu zbog neprofesionalnog izvođenja postupka estetske kirurgije za koje i sumnjaju da je izvodila bez kvalifikacija. Na ljudima su ostale strašne posljedice, a nekima je značajno zdravstveno stanje pogoršano.

Navodno, iako nije upisana u registar liječničke komore, je putem instagrama “Solotubeleza” nudila usluge izbeljivanja zubi te tretmana hijaluronom.

Kaznenu prijavu protiv Lončar i njezine dvije suradnice iz salona “Solotubelez”  podnijelo je Udruženje interdisciplinarne estetske i anti-age medicine Srbije “SESIAM”, a nakon toga policija je krenula u prikupljanje informacija.

U kaznenoj prijavi navodi se da je osumnjičena promijenila adresu svojih salona kako bi izbjegla inspekcijsku kontrolu, a upitno je i kako je nabavila botoks jer ovlašteni distributeri isporučuju te pripravke tek nakon inspekcijske i dozvole Ministarstva zdravlja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari