(VIDEO) APEL IZ RIJEKE! Hitne službe spremaju se za turističku sezonu s manjkom ljudi

(VIDEO) APEL IZ RIJEKE! Hitne službe spremaju se za turističku sezonu s manjkom ljudi

Foto: Ilustracija

Nema dovoljno medicinskih sestara i tehničara! U Primorsko – goranskoj županiji već sada su zakrčeni pozivima, a ljetna reorganizacija medicinskih timova koja počinje 15. lipnja – teško može riješiti situaciju

“Ima jako lijepih mirnih dana, razumnih ljudi sa kojima se lako komunicira, dobije informacije odmah i sve ide kao po loju, a ima jako teških dana kada dobivamo puno pritužbi, puno prijetnji, puno psovki”, komentira uoči sezone situaciju na radnom mjestu riječka liječnica Jelena Tomac.

A daju sve od sebe. Pokrivaju veliko područje, kombiniraju malobrojne ekipe na terenu, a za to im je važan staložen sugovornik koji će odgovaranjem na nekoliko osnovnih pitanja o adresi i stanju pacijenta ubrzati proceduru.

UPRAVO SE ČITA

“Molimo ljude ako se ta Hitna ne može ukazat u pet minuta, u 10 da se strpe, da pričekaju, nisu zaboravljeni, na svih mislimo. Samo Rijeka, bez cijele županije, Rijeka i okolica je dvjesto i nešto tisuća stanovnika, a na taj teren idu tri ekipe”, kaže dispečer Vazmoslav Kvaternik.

Photo: Ilustracija (Nel Pavletic/PIXSELL)

U županiji ima 12 timova. Takozvani tim jedan ima liječnika i takvih je sedam, a tim dva je bez liječnika i njih je pet. Poziva je puno.

 

“Za cijelo područje županije u roku 24 sata, ako telefon zvoni 150 puta, od toga je maksimalno deset intervencija crveno, znači najvišeg stupnja hitnosti”, kaže Senka Štrbo, pomoćnica ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu PGŽ

Ljeti u turističkim odredištima na Kvarneru broj intervencija raste i trostruko. Broj timova ne raste, samo se od 15. lipnja do 15. rujna napravi preraspodjela tako da se poveća broj timova s liječnikom na deset, a bez liječnika budu dva tima.

“Bilo bi lijepo da ima barem za jednu trećinu više timova, znači više vozila i više ljudi, da imamo pojačanje ovdje u medicinsko prijavno- dojavnoj jedinici jer moramo isto tako ponekad angažirati helikopter MORH-a za prijevoz životno ugroženih pacijenata sa otoka”, dodaje Štrbo.

Suradnja dispečera dojavnoga centra i ekipe na terenu presudna je za spašavanje života. Zna to i 26-ogodišnjak koji je tek položio državni ispit i posao liječnika u kolima hitne mu je prvi posao u životu.

“Fakultet te pripremi za to, ali jedino ti pravi rad može dati rutinu i iskustvo da bi provodio sve te postupke, za sada je bilo puno i težih intervencija i dosta lakših, ali sve u svemu je posao koji je dobar za radit kad bi se maknuo taj faktor stresa”, komentira liječnik Josip Aničić.

To je nemoguća misija, zato djelatnicima Hitne, hitno treba olakšati posao. Pozivatelji smirenošću i suradnjom, nadležni zapošljavanjem većeg broja ljudi.
Maja Brkljača

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari