(VIDEO) ‘Bonjour les enfants!’ Macron često istupao iz protokola, pozirao za selfieje, pozdravljao prolaznike

(VIDEO) ‘Bonjour les enfants!’ Macron često istupao iz protokola, pozirao za selfieje, pozdravljao prolaznike

RTL

Među mnogim Hrvatima, pozdravio se i s jednom Francuskinjom hrvatskog srca, majkom vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera

Emanuel Macron dobro je protresao hrvatsku svakodnevicu. Došao je sklopiti milijunski biznis, prodati Rafale, utvrditi partnerstvo s Hrvatskom, a i dobro se zabavio u svom dvodnevnom boravku u Zagrebu.

Zadovoljan hrvatski državni vrh, baš kao i Francuzi koji ovakvu vojnu narudžbu nisu imali već dugo. A državnik poznat po tome što često zaobilazi protokol, to je činio i tijekom dana.

UPRAVO SE ČITA

Nakon formalnog druženja na Pantovčaku i u Banskim dvorima, svatko tko mu se zatekao na putu, sada ima selfi s francuskim predsjednikom. Izvještava Ilija Radić za RTL Danas.

Više u VIDEOPRILOGU:

Prvo najprepoznatljivija himna na svijetu – La Marseillaise… Odmah za njom i Lijepa naša. Protokolarni dio prvog samostalnog posjeta predsjednika jedine europske nuklearne sile počeo je na Pantovčaku, susretom s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem:

“Iznimna mi je čast. Tako se uvijek počinje, ali… Meni uvijek je čast, ali ova čast je posebna da sam ugostio, odnosno da je našu državu posjetio francuski predsjednik gospodin Macron.”

Nakon pregleda počasne bojne, predsjednici su se povukli na sastanak iza zatvorenih vrata. Teme, suradnja na vojnom i gospodarskom polju, te geopolitička situacija u Europi, pogotovo na Balkanu.

“Jedna od najvažnijih tema za očuvanje mira, za stabilnost je strateška europska neovisnost. To je ideja za koju ćemo se zajedno zalagati radi stvaranja novog razdoblja na Zapadnom Balkanu”, kazao je Macron.

Dok se Macron pozdravljao s Milanovićem, pred Spomenikom domovini čekao ga je i službeni domaćin posjeta Andrej Plenković. Zajednički su položili vijenac u spomen na žrtve rata.

“Jačajmo prijateljstvo za Hrvatsku, za Francusku i za našu Europu”, napisao je Macron u Zlatnu knjigu u Banskim dvorima.

A onda su se bacili na posao. Potpis na dva ugovora, povijesni za kupovinu vojnih zrakoplova i drugi za širu stratešku suradnju na gotovo svim poljima; od znanosti, gospodarstva i administracije do geopolitičkog partnerstva.

Hrvatska u Francuskoj, koja od početka iduće godine predsjeda Europskom komisijom, vidi partnera u pitanjima Europske unije, a Francuska u Hrvatskoj asistenta za rješavanje balkanskih nestabilnosti.

“Kroz strateško partnerstvo, ali iznad svega kroz razgovore i političku privrženost podršci Hrvatske bitna jasna i čvrsta podrška Francuske na putu u Shengenski prostor i na putu u Europodručje”, komentirao je Macron:

“Upoznat sam i podržavam vaše napore da pristupite u Shengenski prostor. Pristup Schengenu se svakako uklapa u planove o reformi Shengenskog područja koju priželjkujemo i na čemu će Francuska raditi kada preuzme predsjedanje u cilju povećavanja sigurnosti i stabilnosti u migrantskoj krizi.”

A onda, iznenađenje za Zagrepčane. Gotovo isto koliko je čelnicima trebalo da se spuste ispred Banskih dvora i krenu u šetnju, toliko je trebalo Rafalima da iz Francuske dolete do Zagreba.

Usto, Francuz poznat po tome da voli iskočiti iz sigurnosnih protokola, i kod nas je iskoristio priliku doživjeti Zagreb kroz građane. Razgovarao je s prolaznicima, fotografirao se, a posebno su ga oduševila djeca:

“Bonjour les enfants. Dobar dan e bonjour. Dobar dan.”

A među mnogim Hrvatima, pozdravio se i s jednom Francuskinjom hrvatskog srca, majkom vukovarskog heroja Jean-Michela Nicoliera.

No svom osiguranju nije umaknuo. Pod budnim okom policije, snajperista i specijalaca, Macron je s ponosom gledao francusku moć na hrvatskom nebu, izvještava Ilija Radić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari