(VIDEO) ČUDO TEHNIKE! Što smo kupili za milijardu eura? Radari ih teško love, krstari nadzvučno, ubija na 1000 km…

(VIDEO) ČUDO TEHNIKE! Što smo kupili za milijardu eura? Radari ih teško love, krstari nadzvučno, ubija na 1000 km…

RTL

Eskadrilu od 12 rabljenih, 10 jednosjeda i dva dvosjeda, Hrvatska Francuskoj plaća 999 milijuna eura. Na dio opreme mora se platiti i PDV.

Mnoge tajne svog aviona Francuzi ne otkrivaju, ali ono što je sigurno, Dassault Rafale F3-R je najnovija, unaprijeđena verzija francuskog višenamjenskog borbenog aviona.

Eskadrilu od 12 rabljenih, 10 jednosjeda i dva dvosjeda, Hrvatska Francuskoj plaća 999 milijuna eura. Na dio opreme mora se platiti i PDV. Uz avione, kupili smo i naoružanje, infrastrukturu i obuku pilota. Država će to plaćati u ratama do 2026.

UPRAVO SE ČITA

Više pogledajte u videoprilogu RTL-a :

Osam aviona stiže do kraja 2024., baš kad istječe rok upotrebe MIG-ovima, koji su stari četrdesetak godina. Godinu poslije, u Hrvatsku dolaze i preostala četiri aviona.

Najstarijem Rafalu je 10 godina, a ratnom zrakoplovstvu služit će idućih 30 do 40. Maksimalna brzina im je oko 2200 kilometara na sat, s tim da Francuz, za razliku od MIG-a, može čak i krstariti nadzvučnom brzinom od oko 1700 kilometara na sat. To je jedna od njegovih prednosti, druga je velika nosivost.

Ovaj avion s gorivom ima oko 15 tona, ali može ponijeti još devet i pol tona naoružanja i dodatnog goriva. Radari ga teško hvataju, pa je često nevidljiv. Najubojitije oružje Rafala je raketa Meteor, koja može gađati ciljeve udaljene i više od 100 kilometara.

Uz naravno Francusku, Rafale koriste i Egipat, Katar, Indija i Grčka.

Avion je dokazan i u ratnim uvjetima, korišten je u Iraku, Afganistanu, Siriji, Libiji. Za Hrvatsku ovo je najveća vojna investicija od neovisnosti i ulaganje u sigurnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari