(VIDEO) DIREKTOR 3. MAJA KOD ŠPRAJCA: ‘Nijedna kuna nije mogla otići nigdje osim za tekući projekt’

(VIDEO) DIREKTOR 3. MAJA KOD ŠPRAJCA: ‘Nijedna kuna nije mogla otići nigdje osim za tekući projekt’

Screenshot

Kučan kaže kako je ovaj projekat striktno vođen od početka

Iz riječkog brodogradilišta ponovo se čuje heavy metal, kako je to lijepo rekao kolega Ranko Stojanac. Nakon pune tri godine u 3. maju je sagrađen, isporučen i naplaćen jedan brod. 733-Algoma Interpid ugovoren je za cijenu od 36 milijuna dolara ali je nakon blokade računa 2018-te njegova gradnja bila otkazana ali je početkom rujna prošle godine 3. maj potpisao novi ugovor s kanadskim kupcem o njegovu dovršetku.

Vratit će se kredit za gradnju

Potom je Vlada riječkom brodogradilištu dala državno jamstvo za kredit dovršetak broda, u iznosu od 26 milijuna eura. Novcima od prodaje broda 3. maj će vratiti i kredit za gradnju i dio kredita za pokretanje proizvodnje. A već imaju dogovorenu izgradnju tankera za prijevoz nafte za jednu španjolsku tvrtku. Svečanosti je nazočio i premijer Plenković, a radnici nisu krili emocije.

UPRAVO SE ČITA

Više u VIDEOPRILOGU:

”Svi škverani ovo danas i s emocijama proživljavaju i možemo svi reć da smo dio jednog takvog ogromnog mozaika, ipak jedan dio svega toga, hvala svima koji su nam pomogli”, kazao je Predrag Knežević, radnik Brodogradilišta 3. maj.

”Ovaj brod koji se zove Algoma, neustrašivi intrepid zaista najbolje oslikava snagu, hrabrost, energiju identifikaciju sa Trećim majem i željom za nastavkom brodogradnje koju je u našim razgovorima u ime svih trećemajaca pokazao gospodin Kučan”, izjavio je premijer Andrej Plenković.

”Ja sam namjeravao početkom 2018. u mirovinu, ali odlučio sam u razgovoru s mojim kolegama da ostanem u brodogradilištu u kojem sam 5.7.1982. godine započeo svoju radnu karijeru. Jednostavno ljubav prema brodogradnji i prema svemu što sam ovdje stekao, osjećao sam moralnu potrebu da pomognem brodogradilištu i ovim divnim ljudima”, rekao je Edi Kučan, direktor 3. maja.

Napomenuo je kako je odmah po preuzimanju brodogradilišta rekao kako nema čarobni štapić i da će pokušati nešto učiniti.

”San kojega smo sanjali se danas i ispunio”, kazao je Kučan.

Upravljanje samom gradnjom je u potpunosti drugačije. Kučan kaže kako je ovaj projekat striktno vođen od početka, već od izrade kalkulacije, potom procjene potrebe radnih sati za završetak. Ozbiljno su odradili i pregovore s kupcem i definiranje cijene, a Kučan napominje kako su svaku kunu brižno gledali u kom smjeru ide. Nadzor cijelog projekta provedene je i kroz hrvatsku brodogradnju Jadranbrod.

”To znači da nijedna kuna nije mogla otići na niti jedan drugi dio, nego samo za tekući projekat”, rekao je direktor 3.maja.

‘Kako smo zacrtali’

Za isplatu plaća, objašnjava Kučan, dobili su upravo onoliko sredstava koliko su mogli potegnuti.

”Ovaj brod je odrađen upravo onako kako smo zacrtali. Sad se svi prebacujemo na iduću gradnju, a to je gradnja kemijskog tankera 723 za španjolskog naručitelja. Projekat se vodi na jednak način”, rekao je Kučan.

To znači ponovno strogu kontrolu i praćenje realizacije. Kučan naglašava kako više nema mogućnosti za krpanje nikakvih rupa.

”Opseg posla je nešto manji. Kad smo uspjeli riješiti deblokadu računa bili smo negdje na 620 ljudi, da bi na današnji dan došli na 810. Zapošljavamo isključivo ljude iz direktne proizvodnje”, kazao je direktor 3.maja.

Kučan smatra kako i za Uljanik ima šanse. Optimističan je da bi u jednom dobrom aranžmanu i pripremi moglo krenuti i u Puli.

Zoran Šprajc/RTL Direkt

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari