(VIDEO) Djeca u ovu riječku školu idu bez obzira na broj novozaraženih, a KBC Rijeka priprema nešto potpuno drugačije!

(VIDEO) Djeca u ovu riječku školu idu bez obzira na broj novozaraženih, a KBC Rijeka priprema nešto potpuno drugačije!

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

To je za mentalno zdravlje djece najbolje, kaže ravnateljica

Primorsko-goranska županija danima je najlošija po pitanju korone, a sve škole su prešle na online model, osim razredne nastave. Ipak, postoji iznimka.

Ravnateljica riječke osnovne škole Vežica u čijoj je zgradi više od 500 učenika odlučila je da u školu dolaze svi. Uz to, i KBC Rijeka priprema nešto što u Hrvatskoj još nije napravio nitko.

UPRAVO SE ČITA

Više u VIDEOPRILOGU:

Iza ovih prozora učenici prate nastavu. Svi, od prvog do osmog razreda. U zgradi u kojoj je redovna osnovna škola, ali i ona za klasični i suvremeni ples, 500 je učenika. Samo jedno dijete je covid pozitivno, a osmero ih je u samoizolaciji.

“Samom najavom da će se odvijati nastava ponovno online, već treći puta ove školske godine, kod osjetljive djece uočili smo jedan napad panike i anksioznosti”, kaže ravnateljica Osnovne škole Vežica Violeta Nikolić.

To je bio okidač, da u dogovoru s učiteljima, do daljnjega idu s nastavom uživo. Kaže, to je za mentalno zdravlje djece najbolje. Prate situaciju i imaju podršku.

“Ako se netko od roditelja brine, on ima pravo ostaviti svoje dijete kod svoje kuće, kao što radimo i s djecom koja su bolesna, mislim normalno bolesna ne od covida…”, rekla je ravnateljica.

Uz 74 testiranih, svaka treća osoba pozitivna

U županiji u kojoj korona divlja danima, od jučer su u hitnoći testirane samo 74 osobe, svaka treća je pozitivna. U KBC-u od 90 covid pacijenata, 10 je na respiratoru. Iz Rijeke kreće i jedan novitet – cijepljenje teških alergičara.

“To su bolesnici koji su nekad ranije kod nekog primanja lijeka imali one najteže reakcije koje mi medicinski nazivamo anafilaktičnom reakcijom i koja može biti po život opasna, upravo takve će obiteljski liječnici upućivat na bolničko cijepljenje”, kaže ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka Alen Ružić.

Sutra po svoju dozu u KBC ide ovaj liječnik. Kao dijete jedva je preživio primanje antibiotika injekcijom. Idućih dana idu slični pacijenti koji su obaviješteni.

“Ja ih imam recimo 5 na 2000 osiguranika u skrbi”, kaže liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan i dodaje: “Onda ćemo u dogovoru s imunolozima, u KBC- u Rijeka ih uputiti na dogovor za cijepljenje, znači neće ići onako masovno.”

Probir najrizičnijih bolesnika je iskorak jer će cjepivo primiti na najsigurniji mogući način, u bolnici uz tim koji je spreman zbrinuti po život opasne komplikacije, pišu RTL-ove Vijesti.hr

Maja Brkljača/RTL/Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari