(VIDEO) Hrvatskoj prijeti twindemija! Simptomi su jako slični: Evo kako prepoznati imate li gripu ili koronu

(VIDEO) Hrvatskoj prijeti twindemija! Simptomi su jako slični: Evo kako prepoznati imate li gripu ili koronu

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Više od 600 dana živimo u pandemiji tijekom koje nas je Prva dama informirala da nam prijeti i sindemija: sinergija dviju pandemija, debljine i Covida. 

Ministar zdravstva uveo je i novu riječ. Kaže – Hrvatskoj prijeti twindemija – dvostruka epidemija gripe i korone. A kako prepoznati od čega bolujemo kada su simptomi slični?

Povišena temperatura, kašalj, umor. Korona ili gripa? Već u nekoliko slučajeva ova liječnica dvojila je o kojoj je bolesti riječ.

UPRAVO SE ČITA

Više u videoprilogu RTL-a:

“Kod covida simptomi kreću postupno, kod gripe naglo. Temeraturu imamo i kod gripe i kod COVIDA, kod COVIDA je to postupno, kod gripe je odmah visoka temepratura i kašalj je kod gripe jedan od vodećih smptoma”, kaže liječnica obiteljske medicine Mirela Marković.

Je li riječ o koroni ili gripi moguće je dokazati jedino testiranjem.

“Kod COVIDA je gubitak okusa i mirisa jedan od vodećih simptoma, kod gripe se to može pojaviti ali puno rjeđe. Bol u mišićima imamo i kod jedne i druge bolesti, ali kod gripe je to nekako pravilo, kod COVIDA nije kod svih pacijenata isto”, dodaje Marković.

Cjepiva protiv COVIDA i gripe mogu se primiti istodobno

I dok lani gripe nije bilo, prvi slučaj u Hrvatskoj ove godine zabilježen je 17. kolovoza. Do sada je potvrđeno njih 140. Kad korona i gripa zaprijete zajedno, riječ je o tzv. twindemiji.

“Nezgodno je kad se tako dvije respiratorne bolesti preklope u isto vrijeme. To znči veći rizik oboljevanja, ali i veće opterećenje zdravstvenog  sustava,jer i kod covida i kod gripe u određenom broju slačajeva dođe do hospitalizacije”, poručuje epidemiologinja Hrvatskog zavoda za  javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić.

Pojam twindemija građanima je još nepoznat.

“Ako imate gripu ili koronu ne smijete van. Ukućani, muž djeca od mene bi dobili gripu isto kao i koronu”, kaže Ruža Krušlin.

“Pa po ovome što govore nema neke velike razlike, pandemija covida je opasnija i smrtonosnija”, dodaje Stjepan Horvat.

U oba slučaja zaštita je cijepljenje. Protiv COVIDA cijepljeno je 55% odraslog stanovništva, a cijepljenje protiv gripe počet će za 10-ak dana.

“Ove sezone iznimno je važno da se što više ljudi cijepe, pogotovo rizične skupine. Mjere su puno relaksiranije nego pšrošle godine pa se virus i covida i gripe vrlo lako mogu širiti”, jasno će Lovrić Makarić.

Cjepiva protiv COVIDA i gripe mogu se primiti istodobno ili uz razmak od 7 do 14 dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari