(VIDEO) Jadranom plovi solarno eko čudo od broda! Mladena zovu “dalmatinski Rimac”, on objašnjava što je to “sendvič materijal”

(VIDEO) Jadranom plovi solarno eko čudo od broda! Mladena zovu “dalmatinski Rimac”, on objašnjava što je to “sendvič materijal”

Mladen Peharda javnosti je postao poznat kao izumitelj polupodmornica, a sada ima novi hit

Nema samo Sveta Nedjelja auto moto elektro-vizionara, i Sveti Filip i Jakov kraj Zadra ima svog Rimca. Samo ovaj dalmatinski ne proizvodi vozila nego logično plovila budućnosti.

Mladen Peharda javnosti je postao poznat kao izumitelj polupodmornica kakve u svojoj turističkoj ponudi ima skoro svako mjesto u priobalju, a Peharda sad ima novi hit, donose RTL Vijesti. 

UPRAVO SE ČITA

Brod kojeg pokreće samo Sunce, napravljen je od PET ambalaže. Usprkos cijeni od 75.000 eura siguran je da će biti velikog interesa za ovaj eko-brod retro dizajna.

Više u VIDEOPRILOGU:

Plovilo je to koje može razviti maksimalnu brzinu od 6 i pol čvorova i to je sasvim dovoljno za razgledavanje starih gradskih jezgri s morske strane, ali i isto tako prirodnih znamenitosti u parkovima prirode.

Zamišljen je za kraće turističke plovidbe 12 putnika od pola sata, sat nakon kojih ga sunce potpuno nadopuni za svega 10-20 minuta. Bez sunca može raditi devet sati što je idealno za romantičnu vožnju po noći.

“Posebnost ovoga broda je izrazito vitka forma po uzoru na parobrode i pilot cutter jedrilica od početka 20. stoljeća”, pojašnjava Mladen Peharda, vlasnik tvornice brodova Agena Marin koji je ovaj brod učinio i posebnijim utoliko što ga je prizveo od recikliranih, pa i biljnih materijala.

“Sendvič materijal koji je dijelom recikliran od PET plastike, dakle PET boca, koji nam daju veliku krutost samog plovila, također ide relativno lagano. S druge strane smo se počeli igrati konopljom i lanom, materijali koji su prirodni, brzorastući, a počinju se primjenjivati u laminaciji zadnjih par godina”, govori dalje.

No, kako je ideja nastala objasnio nam je Tin Gaćina Bilin, zaposlenik tvornice brodova Agena Marin.

“Mladen dobije u glavi svoju sliku, to prebaci na papir, s papira idemo u crtanje, tehničari i to, i kreće se iz nule. Znači, raditi sve u omjeru da dobijemo jedan na prema jedan. Tu ima dosta posla, ali isplati se”, tvrdi.

Cijena jednog primjerka iznosi 75 tisuća eura, a iako je tek nedavno predstavljen, jedan je već prodan i plovi Parkom prirode Vransko jezero. Inače, isti tvorac je prije 16 godina napravio prvu polupodmornicu koju sada ima gotovo svaka veća turistička destinacija na Jadranu, ali i one svjetski razvikane.

“Trenutno smo u 14 zemalja u svijetu uključujući Maldive, Sejšele, Buner, Italiju, Grčku, Francusku, prije mjesec dana je bia isporuka u Indiju”, kaže Peharda kojeg sada već prepoznaju sumještani.

“Vrlo je neobičan upravo zbog tog solarnog pogona, zbog električnog pogona i čini mi se jako dobar, krasno izgleda. To je mlad momak, pun je ideja i kažem da je to mali dalmatinski Rimac”, govori Dragan Eškinja iz Svetog Filipa i Jakova.

O usporedbama s Rimcem brodograditelj se već naslušao i nada se već da će polučiti makar dio takvog globalnog uspjeha.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari