(VIDEO) Nisu mu dali da daruje krv jer je gej: ”Imam istog partnera već 10 godina, u čemu je problem?!”

(VIDEO) Nisu mu dali da daruje krv jer je gej: ”Imam istog partnera već 10 godina, u čemu je problem?!”

Foto: Pixsell, RTL

Muškarci koji spavaju s drugim muškarcima u Hrvatskoj ne smiju davati krv. Do kraja života. Nema veze ako spavaju samo s jednim muškarcem već godinama, nema veze ako su u monogamnom gej braku, ne smiju i gotovo. SDP se pobunio protiv toga, kažu da je to diskriminacija koja postoji samo još u zemljama poput Ujedinjenih arapskih emirata, Libanona, Turske.

Takva su ograničenja uvedena 80-ih godina, kada je počela epidemija HIV-a. Ali Hrvatska je zemlja s iznimno niskom incidencijom HIV-a, godišnje imamo svega stotinjak slučajeva. Uostalom, krv se rigorozno testira. Ali istina je da u brojnim drugim zemljama svijeta postoje ograničenja, većinom propisuju da gejevi mogu dati krv ako nisu imali spolne odnose godinu dana, u nekim je zemljama sad to smanjeno na tri mjeseca.

No mnogi misle da je i to arhaično i problematično, i da to ne smije imati veze sa seksualnom orijentacijom. Možda je dovoljno ograničenje ovo koje već ima i Hrvatska – da krv ne mogu dati osobe koje često mijenjaju partnere, kojeg god spola ti partneri bili.

UPRAVO SE ČITA

Stotinjak ljudi na dan ovdje daruje krv. Ali isto nije mogao učiniti 35-godišnji Ivan i to zato što je priznao da je gej.

Više u videoprilogu RTL-a:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari