(VIDEO) NOVA RIJEČKA ATRAKCIJA: Nekada je ondje bila tvornica šećera, a danas je u 30 soba uređen Muzej grada Rijeke

(VIDEO) NOVA RIJEČKA ATRAKCIJA: Nekada je ondje bila tvornica šećera, a danas je u 30 soba uređen Muzej grada Rijeke

Foto: Mateo Levak/Riportal

Dvije tisuće besplatnih ulaznica Riječani su već razgrabili. Tjedan dana časti Grad, a nakon toga ulaz će biti 40 kuna

Muzeja, kakav je u petak otvoren u Rijeci, ne bi se posramile ni najveće svjetske metropole. U sklopu projekta Europska prijestolnica kulture desecima milijuna kuna obnovljena je palača izgrađena prije gotovo 270 godina.

Nekada je ondje bila tvornica šećera, a danas je u 30 soba uređen Muzej Grada koji na Na početku šetnje carevi i državnici koji su bitno utjecali na razvoj grada.

UPRAVO SE ČITA

“Onda smo krenuli s prostorijom koja prikazuje tri sirovine, tri proizvoda, šećer, papir i metal, čelik ono što su glavni proizvodi i sirovine koje su dale život Rijeci”, pojasnio je ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrović.

Više u VIDEOPRILOGU:

Stošci šećera

Nakon Tvornice papira i Torpeda, pa znanosti u Mornaričkoj akademiji, slijedi dio o tvornici čokolade. Nisu zaboravljene ni tvornice namještaja i štednjaka.

Riječki orao prostorija je koja prikazuje riječku multikulturalnost i sedam ovdašnjih država. Za svaku se može poslušati himna i vidjeti granice.

“Primjerice Austro-Ugarsku smo prikazali pomoću novaca”, kazala je Nikolina Jelavić Mitrović,  dizajnerica stalnog postava Muzeja Grada Rijeke.

Slijedi kazalište, a iza glazbe i svečanih zastora čuče ratna vremena. Na prvom katu 15 je soba, na drugom još toliko. One su posvećene kompaniji koja je izgradila palaču za proizvodnju šećera. Prodavao se u stošcima od četiri i pol kilograma.

“Mi znamo koliko su velike bile glave zato što se u Tehničkom muzeju u Beču čuva originalni kalup iz rafinerije šećera u Rijeci i ovo je replika tog kalupa”, rekla je Jelavić Mitrović.

Prvi tjedan časti grad

Biser arhitekture uređivan je dvije i pol godine sa 60 milijuna kuna. I to je samo dio velikog ulaganja u riječku kulturu.

“Zaista najveća investicija u kulturnu infrastrukturu u Hrvatskoj, a ja sam sigurna da će to muzealci i umjetnosti te prostore znati ispunjati i oplemenjivati”, izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. 

Dvije tisuće besplatnih ulaznica Riječani su već razgrabili. Tjedan dana časti Grad, a nakon toga ulaz će biti 40 kuna.

“Za koji mjesec se otvara Dječja kuća, a za godinu dana nova Gradska knjižnica, time smo zaokružili cijeli ovaj prostor koji postaje novi riječki kvart kulture, kvart znanja, kvart knjiga”, kazao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. 

Baš to će ostati trajno naslijeđe projekta Rijeke kao europske prijestolnice kulture.

Maja Brkljača/RTL Danas

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari