(VIDEO) Pandemija obiteljskog nasilja: Riječki Caritasov dom bilježi povećanje potreba za smještajem od čak 30 posto!

(VIDEO) Pandemija obiteljskog nasilja: Riječki Caritasov dom bilježi povećanje potreba za smještajem od čak 30 posto!

Screenshot Kanal RI

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj je zlostavljana jedna žena

U trajanju današnjeg Dnevnika Kanala RI dvije će žene u Hrvatskoj biti žrtve zlostavljanja. Porazna je to činjenica na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nažalost, pandemija je crne brojke dodatno pogoršala.

Slike bolne do suza. I ne, nisu ovo izdvojeni slučajevi, već nažalost svakodnevica u jednom od domova za žene i žrtve obiteljskog nasilja.

UPRAVO SE ČITA

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinar: LARRY AMBROZICH
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Mogu reći da je u jednom postotku povećan broj korisnika zbog situacije u pandemiji… Povećalo se nasilje u obitelji nekih 30-tak posto. bilježimo po nekim našim podacima. Imamo 22 korisnika a naš dom je kapaciteta 30 korisnika.”, kaže Željka Frković, ravnateljica Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Sv.Ana.

Prosjek zadržavanja u domu je 3 do 4 mjeseca i taj se rok produžuje, a najveći problem je gdje i kako se osamostaliti nakon izlaska.

“Vrlo često su to majke s više djece, žene od 30-.40 godina, djeca vrtićke i jasličke dobi pa sve do srednjošlkolske dobi. Dvije trećine korisnika su nažalost djeca. Nerijetko i vršnjaci onoj koja su danas bila na nimalo ugodnom predavanju…”, dodaje Željka Frković, ravnateljica Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja Sv.Ana.

“Posebno nam je važna prevencija nasilja, s naglaskom na mladenačke veze, da budu osviješteni…što je važno da prepoznaju nedostatke u vezi… I to nas je potaklo.”, kaže Olivia Vukić, pedagoginja u Učeničkom domu Podmurvice.

Učenički dom Podmurvice dugi niz godina provodi programe prevencije ovisnosti ali i nasilja svih vrsta.

Kako bi štićenici bolje razumijeli ovakve stvari i teške životne okolnosti pomaže im i program 12 veličanstvenih.

“To je projekt koji se bazira na osnovnim ljudskim vrijednostima… Taj projekt osigurava ovakve posjete. Koristan je za nas adoloscente, možemo suosjećati s našim vršnjacima koji proživljavaju ovako nešto.”, kaže Petra Marović iz Učeničkog doma Podmurvice.

Iz Caritasovog doma pozivaju ljude voljne pomoći da donacijama u vidu dječje odjeće i higijenskih potrepština koliko.toliko olakšaju tešku svakodnevicu štićenicima doma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari