(VIDEO) Riječanin Siniša (43) liječi se u Respiracijskom centru: ‘Teško je gledati smrti, leži gospodin do mene i premine’

(VIDEO) Riječanin Siniša (43) liječi se u Respiracijskom centru: ‘Teško je gledati smrti, leži gospodin do mene i premine’

Foto: Riportal - M. L.

Tamo se već godinu i pol vodi bitka za živote pacijenata oboljelih od koronavirusa s razvijenim komplikacijama te bolesti.

A šanse da ostanete živi u Respiracijskom centru su trenutno 50:50. U mjesec dana od 93 najugroženijih pacijenata zaraženih kovidom, umrlo je njih 43.

Svjestan je toga i 43-godišnji Siniša Nastić iza kojega su najteži dani borbe za život, trenutno se nalazi na neizvazivnoj respiraciji pa je mogao razgovarati s novinarima putem sustava za video-nadzor.

UPRAVO SE ČITA

Sandi Bujan Cvečić i Ivan Banović donose priču za Kanal RI.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: SANDI BUJAN CVEČIĆ
Snimatelj: IVAN BANOVIĆ
Montažer: KRISTIJAN LAJŠIĆ

“Ovu bolest ne treba shvatiti olako, treba se primit cijepljenja, koliko toliko se spasiti…”, kaže Siniša Nastić.

Imate li poruku za svoju obitelj?

“Imam. Da ih puno volim.”, kaže Siniša.

Obitelj i želja za ponovnim susretom s njima, pomogli su mu u najtežim trenucima. Na odjelu leži jedanaesti dan.

“Teško je gledati smrti, leži gospodin do mene i premine….” dodaje Siniša s tugom u glasu.

Imate 43 godine, vi ste mlad čovjek, jeste li očekivali da je bolest ovako teška?

“Nisam očekivao jer nisam imao zdravstvene probleme, uopće nisam bolestan bio.”, kaže Siniša.

Siniša nije bio cijepljen I ne dvoji da je pogriješio. No, zahvaljujući medicinskom kadru na najtežem covid odjelu u bolnici – najgori dani su, iza njega.

“Liječnici, sestre su ok, iscrpljeni su. Jedva stoje na nogama. Posla preko glave imaju. Nemaju se gdje okrenuti, a kamo li odmoriti.”, otkriva Siniša.

I tako već godinu i pol. O pacijentima na ovom odjelu u četiri turnusa brine 12 doktora, 30 sestara I 7 fizioterapeuta. Jesu umorni, ali rade. Vodstvo kadar nastoji rotirati.

“Intenzivna ostavlja danak…. preminu i mi javljamo familijama o ishodu najbližih.U mjesec dana imali smo skoro 100 pacijenata, samo 5 je bilo cijepljeno. Umiru oni koji ne bi umrli da su se cjepili i da su poštivali mjere. Ako hoće prosvjedovati neka prosvjeduju, ali nek se cijepe. A to neće ići jedno uz dugo.”, otkriva Marko Milošević, liječnik specijalist anesteziologije i intenzivnog liječenja KBC-a Rijeka

U protekla tri dana tu je umrlo devet necijepljenih ljudi. Samo na ovom odjelu.

Suočavanje s ovako velikim brojem smrtnih ishoda nikog ne ostavlja ravnodušnim. Nemoguće je izbrisati doživljeno i otići kući oslobođen od teških iskustava.

“Nikad ne znate kakav će biti ishod strojne ventilacije. Gledamo da omogućimo posljednji poziv. To je stres i za nas koji slušamo tužnu priču.”, priznaje Mario Dugonjić, medicinski tehničar KBC-a Rijeka.

“Ne znam što da vam kažem. Koliko god se trudili kad netko pozdravlja svoje, svoju kćer i unuke i uputi im posljednji pozdrav. Ne znam. Ružne stvari.”, kaže Jan Maroević, specijalizant anesteziologije i intenzivnog liječenja KBC-a Rijeka.

Bez obzira na težinu bolesti svi dobiju najbolju moguću medicinsku skrb i šansu za život. Veliki doprinos daju i fiziterapeuti.

A gdje smo? Jesmo li na početku kraja četvrtog vala? Hoće li omikron izazvati novi val i prije no što ovaj završi. O tome ovi ljudi ne razmišljaju mnogo.

“Dobra smo ekipa, atmosfera, svaki operavljeni pacijent daje nam novu snagu. Idemo dalje u nadi da će biti bolje.”, kaže Martina Maričić Ljubas, fizioterapeutkinja KBC-a Rijeka.

A upravo su nada I vjera u bolje sutra, u skladu s prvom nedjeljom adventa za koji se nadamo da će donijeti toliko potreban mir I malo veselja.

Svima. Posebno zdravstvenim djelatnicima na ovom najtežem kovid odjelu, donosi Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari