(VIDEO) Riječki liječnici poručuju: Nećemo cinkati naše pacijente-vozače!

(VIDEO) Riječki liječnici poručuju: Nećemo cinkati naše pacijente-vozače!

Foto: Riportal - Screenshot Kanal RI

Uskoro bi na snagu mogle stupiti nove izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje bi utjecale na brojne vozače koji koriste određene lijekove. Što o prijedlogu novog zakona misle riječki liječnici a što građani, doznajemo u prilogu Kanala RI.

Prođe li novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama svaki liječnik koji sudjeluje u procesu dijagnostike ili liječenja – ukoliko utvrdi da kod pacijenta postoji stanje koje nije spojivo sa sigurnim upravljanjem – imao bi obvezu oduzimanja vozačke dozvole.

“Što je apsurdno, prvo iz razloga što procjena sposobnosti upravljanja vozila je u isključivoj nadležnosti medicine rada”, ističe Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine PGŽ.

UPRAVO SE ČITA

Posljedice ovakvog izmjenjenog zakona mogle bi bit ozbiljne, upozorava Bressan.

“Obustavit će se javni gradski prijevoz jer ćemo mi i ostali liječnici morati zadržati doma barem 40 % vozača javnog gradskog prijevoza”, dodaje Bressan.

Jedan od razloga je npr. križobolja.

“I vi meni nađite vozača autobusa ili kamiona koji tu i tamo nema križobolju”, ističe Bressan.

Pravo na upravljanje vozilom liječnik može oduzeti, nastavlja Bressan i ako:

“…ne vidite dobro, ne čujete dobro, imate povišeni tlak, bolujete od dijabetesa, imate pacemaker…”.

Evo što kažu građani.

Više u VIDEOPRILOGU:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

“Pa čuo sam nešto o tome u principu ne slažem se ali bi trebao malo podrobnije pročitati o čemu se radi”.

“Mislim da je to prevelika odgovornost za bilo kakvog doktora da prosuđuje na osnovu nekog išijasa ili tako neke benigne bolesti da nekom oduzima pravo na vožnju”.

Postoje mnogi lijekovi koji mogu uzrokovati probleme u vožnji, od lijekova za liječenje čira na želucu, dvanaestercu ili žgaravice, i oni mogu usporiti reflekse.

“E sad vi ste došli kod mene na pregled, ja sam to utvrdio i ja vam moram odmah oduzeti to pravo na upravljanje vozilom.I kako ćete se vi vratiti doma? Ne smijete sjesti u auto jer je u tom trenutku MUP već obaviješten”, objašnjava Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije obiteljske medicine PGŽ.

Bressan smatra da je izmjena zakona napisana vrlo nevješto i suprotno svim propisima u RH.

Prema MUP-ovim statistikama krivci čak 95% svih prometnih nesreća su prekoračenje maksimalne brzine u naseljenim i nenaseljenim mjestima i oduzimanje prava prednosti, a ne uzimanje lijekova ili bolest, kazao je Bressan i pozvao MUP da objave podatke.

“Iz kojih autoškola su izašli i dobili vozačke dozvole koji vrše takve atake na druge sudionike u prometu? Da vidimo malo kako su uopće odgojeni ti vozači i ti kandidati za vozače u samim autoškolama, mislim da bi tu moglo bit puno iznenađenja”, mišljenja je Bressan.

Mi nećemo cinkariti naše pacijente, a ukoliko uzimaju lijekove koji bi mogli utjecati na vožnju upozoravat ćemo ih da ne sjedaju za volan: Ali sve ostaje na osobnoj odgovornosti vozača, zaključio je Bressan za Kanal RI.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari