BUDIMO ODGOVORNI
(VIDEO) Riječki nadbiskup o vjerskim simbolima na prosvjedu: ‘To s vjerom nema ama baš ništa’

(VIDEO) Riječki nadbiskup o vjerskim simbolima na prosvjedu: ‘To s vjerom nema ama baš ništa’

Foto: Pixsell

‘Vjera se pretvara u nešto što ona zapravo nije, da bi se kroz to poslalo poruke koje su, ne samo daleko od vjerskih poruka, nego im se izravno protive’, poručio je Uzinić

Stav službene katoličke Crkve u Hrvatskoj prema cijepljenju prilično odstupa od stavova pape Franje i vatikanskih kardinala.

Hrvatska biskupska konferencija naime nedavno se očitovala porukom u kojoj nešto nesuvislo filozofiraju o moralnoj prihvatljivosti cjepiva dok je pak Papa jasno rekao da je cijepljenje čin ljubavi i prema sebi i prema drugome.

UPRAVO SE ČITA

Riječki nadbiskup msgr. Mate Uznić jedan je od rijetkih biskupa koji otvoreno zastupa stavove Svetog Oca. “Mislim da se trebaju svi koji to mogu cijepiti i da je to nešto što, bar tako nam znanstvenici kažu, može pomoć čovječanstvu u pobjedi protiv ove bolesti”, poručio je Uznić u intervjuu Idi Balen za RTL Direkt.

Više u VIDEOPRILOGU:

‘Svi koji se pozivaju na Evanđelje mogu naći puno razloga da se testiraju i cijepe’

Uzinić je kazao da se to pismo može pročitati kao podilaženje, ali da bi ga on radije čitao “kao poruku koja je možda mogla u nekim elementima biti drugačija, koja je nažalost, zloupotrijebljena”. “Svatko je iz nje izvukao ono što želi”, dodao je msgr. Uzinić.

Riječki nadbiskup je kazao da HBK u pismu nije imala nakanu komentirati, niti je odgovor na papine izjave, već se radi o “pokušaju produbljivanja izjava Kongregacije za nauku vjere u kontekstu u kojem se mi nalazimo”. “Je li možda trebalo imati tu dimenziju ta poruka, koju imaju papine poruke? Osobno mislim da da. Svi koji se pozivaju na Isusa Krista i na Evanđelje, mogu naći puno razloga da se i testiraju i da se cijepe, jer na taj način, kako i sam papa kaže, vrše čin ljubavi prema bližnjima i štite one najslabije među nama, one među nama koji se ne mogu cijepiti”, kazao je Uzinić.

‘Vjera se pretvara u nešto što zapravo vjera nije’

Govorio je potom smatra li covid potvrde moralno prihvatljivima. “Ja jesam za to da se nađu svi načini kako bi se pomoglo društvu da prebrodi ovu tešku situaciju. Ako stručne osobe smatraju da su covid potvrde taj način, onda sam ja za covid potvrde. Ako ima neki drugi, bolji način, nemam ništa protiv toga.

Nažalost, šalju se drukčije poruke gdje se cijepljenje, pa čak i samo testiranje, smatra nekakvim činima koji nisu moralno i vjerski prihvatljivi, što je potpuno krivo i zbunjujuće. Pa se, ne znam, svoja vlastita nosna sluznica i sinusi smatraju primarnijom potrebom nego li da ja svojim testiranjem spriječim širenje zaraze”, jasno će nadbiskup Uzinić, dodajući da oltar neće nikada koristiti za izravan poziv na cijepljenje.

Kazao je potom da ga žaloste aktivističke poruke s oltara, kao i cijela situacija u kojoj se “vjera pretvara u nešto što zapravo vjera nije… da bi se kroz to poslalo poruke koje su ne samo daleko od vjerskih poruka, nego im se izravno protive”.

Govoreći o vjerskim simbolima na prosvjedu, Uzinić je kazao da su te osobe “zloupotrebljavale vjerske simbole za nešto s čim vjera nema ama baš ništa”.

“Nije razumljivo da netko tko je pozvan po svom imenu i po svom poslanju, biti milosrdan prema drugima, gleda više sebe i svoj osobni interes nego bližnje. To nije razumljivo i to se protivi kršćanskoj vjeri”, zaključio je msgr. Mate Uzinić razgovor s Idom Balen za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari