(VIDEO) Rijeka zaslužuje Muzej Domovinskog rata! Što se sve poduzima u tome smjeru istražila je ekipa Kanala RI

(VIDEO) Rijeka zaslužuje Muzej Domovinskog rata! Što se sve poduzima u tome smjeru istražila je ekipa Kanala RI

Pripremaju se brojna obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti. A nezaobilazno mjesto kada je riječ o Oluji je Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja u kojem je smješten stalni postav “U obrani domovine”.

“U prvom dijelu postava predstavljamo potrebu da se u Rijeci otvori jedan stalni postav na temu Domovinskog rata jer je malo poznata ta uloga Rijeke i riječkog šireg područja u obrani Republike Hrvatske”, ističe Ivo Mileusnić, viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Iako ovaj kraj nije bio izravno zahvaćen ratnim razaranjima, velikim je brojem dobrovoljaca kao i odazivom na mobilizaciju dao nemjerljiv doprinos obrani Republike Hrvatske.

UPRAVO SE ČITA

“Osim toga, brojna industrijska postrojenja koja su ostala sačuvana na ovom području bila su upregnuta da proizvode opremu za branitelje a brojni Kbcentri su postali mjesta u kojem su se mogli zbrinajvati ranjeni branitelji”, dodaje Mileusnić.

U cilju što bolje prezentacije samog postava i zbirke domovinskog rata prošle je godine izdan katalog koji prezentira stalni postav, a dostupan je i digitalno.

“Tijekom 2021. godine, ponovo u cilju što bolje prezentacije cijelog našeg fundusa a tako i zbirke Domovinskog rata našem digitalnom fundusu, na digitalni phppm.hr također objavilo jedan dio bogatog fundusa te zbirke”, napominje Nikolina Radić Štivić , , ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.

Više u VIDEOPRILOGU:

Uz kronologiju zbivanja u Domovinskom ratu koja prati ratišta na kojima su žitelji i pripadnici postrojbi Primorsko – goranske županije ratovali, u muzejskom se postavu nalazi uniforma specijalne policije Ajkule i ratni put nekih od najvećih postrojbi formirnih na ovom području.

“Imamo eksponate koji su nam darovali grad Rijeka i Udruga 111. brigade HV-a, to su ratne zastave tih postrojbi koje su odlikovane redom Nikole Šubića Zrinskog za izniman doprinos njihovih pripadnika u obrani Hrvatske”, dodaje Ivo Mileusnić, viši kustos Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka

Posebno mjesto u muzeju zauzimaju i imena 222 pripadnika postrojbi nekadašnje Operativne zone Rijeka koji su poginuli u obrani domovine.

“Uz njih, imamo i jednu prezentaciju kojiima se prikazuje one fotografije tih smrtno stradalih koje smo uspjeli dobaviti”, kaže Mileusnić.

Postav je vrlo zanimljiv za strane posjetitelje ali i za školarce i studente.

“Često nam dolaze škole u obilazak postava, prilikom obrade te teme u školi, onda im je zanimljivo posjetiti naš postav, a sad već i studenti dolaze – bilo da ih zanima tema Domovinskog rata ili neke druge stavri kojima bi se bavili ili bi istraživali.”, ističe Mileusnić.

Postav se može razgledati od utorka do subote od 9 do 20, ponedjeljkom do 16 sati te nedjeljom od 9 do 13.

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: ŽELJKO CINDORI
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari