(VIDEO) SVI ŽELE NA MORE: Turisti hrle kao da korone nikad nije niti bilo!

(VIDEO) SVI ŽELE NA MORE: Turisti hrle kao da korone nikad nije niti bilo!

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Iako turisti najviše žele na Brač, Hvar i Vis i za ostale otoke traži se karta više. Sve podsjeća na – staro normalno

Gužve na Lučkom od ranog jutra, a to znači samo jedno, sezona godišnjih odmora je otvorena. Svi žele ići na more.

“Evo, vozimo se. Sat i dvadeset minuta smo. Nismo još došli ni do autoceste. Svi žele ići sada, odmah, danas i to je to”, kaže Krešimir Barić iz Zagreba.

UPRAVO SE ČITA

“Bili smo pripremljeni na to za ovo putovanje pa je ok. Čekali smo i na granici također, oko jednog sata”, kaže Zoltan Seike iz Mađarske.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Moramo biti strpljivi, ništa drugo. Strpljivi na sve strane, eto doći ćemo još malo. Do večeras smo na moru i to je to”, kaže Amer Demić iz Njemačke.

“Znatiželjni smo zašto je toliko automobila tu danas. Ne znam zašto”, kaže Mu Chi Ja iz Kine.

Ovakve gužve na autocestama dokaz su kako turisti dolaze kao da korone nikad nije ni bilo.

Blizu smo rekordnoj 2019.

“Što se tiče samih brojeva za mjesec lipanj možemo reći da imamo 90 posto prometa, s obzirom na 2019. i 96 posto prihoda s obzirom na 2019. Dakle lipanj stvarno obećava”, kaže pomoćnik direktora Sektora za naplatu cestarine u HAC-u Krešimir Vuksan.

Lipanj obećava i u splitskoj trajektnoj luci gdje se također zagužvalo. Uvedene su i izvanredne linije za Brač, no među putnicima nema nervoze.

“Bit ćemo do – sedam dana. Odabrali smo Lastovo i Korčulu. Na Korčuli već smo bili, ali sad smo odlučili za Lastovo i da vidimo kako je”, kaže Luka Gustić iz Slovenije.

“Ovo nam je prvo postpandemijsko putovanje pa smo dobro raspoloženi za odmor, uživamo u Hrvatskoj”, kaže Marco Musumeci iz Italije.

“Uvijek slušamo, ovaj, savjete, imamo vodu sa sobom tako da nema problema”, kaže Petra Valković Zujić iz Rijeke.

Iako turisti najviše žele na Brač, Hvar i Vis i za ostale otoke traži se karta više. Sve podsjeća na – staro normalno.

“Zaista smo svakodnevno u nekom pozitivnom rastu. Sve nam je se malo zakuhalo i od jučer popodne. + Preko 30 tisuća putnika, preko 10 500 vozila očekujemo ovaj vikend. Već smo na 70 posto u odnosu na prošlu godinu”, kaže Jelena Ivulić iz Jadrolinije.

Iz tjedna u tjedan raste broj putnika i u splitskoj zračnoj luci

“Očekujemo oko 100 zrakoplova, odnosno oko 15 tisuća putnika ova dva dana. U usporedbi s prošlim vikendom, prošli vikend smo imali 10 tisuća putnika, znači to predstavlja povećanje”, kaže voditelj Službe za prihvat i otpreme u Zračnoj luci Split Mate Melvan.

Dio turista na more je krenuo i vlakom. Iz Slovačke i Austrije u Split je stiglo njih 200.

“Došli smo iz Poljske jer nam je to uštedjelo jedan dan putovanja motociklom. Mislim da je sjajno što postoji vlak kojim možemo prevesti i motocikle”, kaže Greg Strus iz Poljske.

“Linija iz Bratislave do tu je jako dobra ideja, jako dobra, ali 16 sati je malo dugačko”, kaže Martin Maier iz Austrije.

Uživat će zato u lijepom vremenu koje ih je dočekalo, kao i više od 240 tisuća ostalih turista koji trenutačno odmaraju u Hrvatskoj.

“Očekujemo da će te brojke ovaj vikend još značajno porasti. Gosti kod nas prolaze granicu jako brzo, učinkovito i efikasno. Naravno to će jako puno doprinijeti rezultatima, dobrim turističkim rezultatima koje očekujemo”, kaže državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina.

Preduvjet za to je i povoljna epidemiološka situacija koju svi priželjkuju, donose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari