PRIPREME U TIJEKU

Video | Upoznajte krojačicu Dajanu: Priprema kostim za meštra Riječkog karnevala, radi i s kirurškim skalpelom!

Stiže veljača pa se Rijeka užurbano priprema za vrhunac karnevala.

Posebno je to važno prvom čovjeku riječkog karnevala, meštru Sandiju koji otkriva da se kostim radi i sa kirurškim skalpelom, a da za svaki kristal na odijelu treba peglom stisnuti i 25 sekundi

Prijatelji već 20 godina, poslovni suradnici, karnevalisti u srcu! Dajana je zadužena za izradu svih meštrovih kostima, oko kojih je mnogo posla!

“Dugo i dugo u noć zna biti, ovisi jer krenemo s jednim, a onda dodaj još malo ovdi, trebalo bi ovo malo i onda se to oduži”, kazala je krojačica Dajana Hlača.

Sreća je što i on ima mota! Uređuje si obuću, ali i izrađuje klobuke.

“Poprilično su teški za napraviti, koristim aluminijske nekakve segmente, savijanja, oblačenja”, govori meštar Riječkog karnevala Sandi Pribanić.

Ima strpljenja za svaku sitnicu pa objašnjava u što je uložio više od 30 sati rada!

“Rezao sam s kirurškim skalpelom, a za svaki ovaj kristal je bilo potrebno 25 sekundi držati peglu na njega da se zagrije, da pusti ljepilo i da se uhvati”, govori Pribanić.

Kombiniraju boje, materijale, ukrase, a kako bi kostim bio originalan, u nabavu idu i u Trst i zemlje u okruženju. Sandi je meštar od lani i otad su zajedno izradili četiri kostima.

Počeli su dogovore za peti koji će nositi za 19 dana, na velikoj povorci na Korzu. U tandemu rade kostim, u tandemu o njemu šute.

“Ne znamo točno, znamo otprilike, kud krenuti. Kakvi su ovi novinari sve bi htjeli znati, a onda neće biti iznenađenje”, govori krojačica Hlača.

“Pa ne mogu reći više, pa bit će tirkizno”, govori meštar Riječkog karnevala

Dajana šije desetljećima, ali nikad za maškarane grupe jer ne voli serijsku proizvodnju. Voli unikate, pa povremeno šije haljine za karnevalski bal. Sandi je iznimka.

“To mi je posebna čast, volja i želja i zadovoljstvo”, dodala je Dajana.

Uigrani krojački, ali i plesni par poručuje kako će za manje od 20 dana sve biti spremno za karnevalski spektakl na riječkom Korzu, izvještava Maja Brkljača za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari