NOGOMET NIJE BEZOPASAN!

Video | Dok Hrvati gledaju Vatrene, Hitna je puna: Dolaze zbog predinfarktnog stanja, aritmija… I to više žene!

Istraživanje iz Zagreba na KBC Sestre milosrdnice o prijemu pocijenata u Hitnoj za vrijeme nogometnog prvenstva u Rusiji potvrdilo ranija istraživanja u svijetu – da nogomet može pogoršati zdravlje ljudi.

Igraj moja Hrvatska kad te vidim ja srce mi gori! Samo da ne pregori. Nogomet nije bezopasan, izvještava Leona Šiljeg za danas.hr.

“Teško je bilo gledati, stvarno je bila utakmica za infarkt”, govori Lujo Alač iz Rijeke.

“Gledanje utakmica reprezentacije su uvijek stresne. Naši dečki ne mogu to bez drame prezentirati”, kazala je Sanja Ćosić iz Rijeke.

“Kad smo počeli gledati te penale, kao da lebdiš kao da ćeš iskočiti iz stolca”, prokomentirao je Damir Pavlečić iz Zagreba.

Stres, nervoza i hvatanje za srce. Ne dok svira himna, nego kad je napeto. Pokazali su to Nijemci i Nizozemci u svom istraživanju. Za vrijeme prvenstva – povećan broj srčanih aritmija, infarkta, ali i smrti. I Hrvati imaju svoje istraživanje.

“Ono što smo našli je isto tako s preko 1000 ispitanika da je bio veći broj bolesnika pregledan u našoj Hitnoj službi i veći broj primljenih na naše odjele. Naročito radi angine pektoris. Znači radi predinfarktnog stanja, srčanih aritmija. S tim da ono što je zanimljivo je činjenica da je bilo više među ženama, što sada u literaturi nije prikazano”, govori Zdravko Babić iz Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Sestre milosrdnice

Uspoređivala se 2018.-a godina i prvenstvo u Rusiji s godinom prije i poslije.

“Dođe do povećane pobuđenosti živčanog sustava naše razine kao takve i ono što se može desiti negdje putem da rastu otkucaji srca, počnemo plitkije disati, pa onda ubrzano. imam jako veliku mišićnu napetost, pojačano se znojimo u tim trenucima, imamo jako velike fiziološke reakcije”, kazala je psihologinja Sandra Đurijanček.

I trudnice gledaju i navijaju.

“To su napete utakmice bolje da se ne nerviramo. Nismo baš po reprezentativcima, ali imamo Luku po Luki Modriću, ali ovome ćemo dati ime Matej”, govori Dijana Ban iz Gospića.

S obzirom na prošla istraživanja. i nakon ovog prvenstva očekuje se više problema sa srcem.

“Nezdrave navike, više se pije, više se puši, jede masno, više se sjedi u to vrijeme, pa je sve to ono što dovodi do povećanog rizika i do tako povećanog broja bolesnika s kardiovaskularnim incidentima za vrijeme i nakon utakmice”, dodaje Babić.

“Stres može ostaviti značajne posljedice na zdravlje, ovisi o intenzitetu i trajanju stresa, ali može ostaviti posljedice jer se zbog velikih fizioloških aktivnosti naše tijelo posljedično i troši”, dodala je psihologinja Đurijanček.

Nova utakmica protiv Brazila je za tri dana. Stresa i napetosti neće nedostajati, izvještava Leona Šiljeg za danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari