'ŠTEDIMO GDJE GOD MOŽEMO'

Ogroman skok računa za struju u bolnicama: ‘I nama će trebati vaučeri ako se ovako nastavi’

Računi za struju bolnicama su gotovo pet puta veći nego lani. A najveći gutači struje ljeti – klima uređaji, u nekim su bolnicama stariji od 30 godina

Zimi su se grijali, ljeti se hlade. Oko 1000 klima osjeti se na računima u KBC-u Sestre milosrdnice. Račun za plin za svibanj veći je za čak 381 % u odnosu na lani – iako se na njega ne griju – nego kuhaju, , izvještava Leona Šiljeg za RTL.hr.

“To objašnjavamo i većom potrošnjom zato jer je i lipanj ove godine bio puno topliji na nekakav način se više koristila klimatizacija. Gdje god možemo štedimo jer smo svjesni toga da jesmo veliki potrošači i svjesni smo toga da se dosta energije troši i pokušavamo biti racionalni kad god je to moguće”, Davor Vagić, ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice.

Racionalno znači – gdje je god moguće povećati stupnjeve na klimi – primjerice s 18 na 22.

U KBC Sestre milosrdnice račun za struju za prošli mjesec je 115 % veći. U Kliničkoj bolnici Dubrava za svibanj je stiglo više od 4 milijuna kuna – povećanje od gotovo 300 %. Kažu nikad im nisu bile tolike režije.

“Imamo zgradu koja je relativno nova, ali u kojoj su klimatski uređaji stari 30 i nešto godina. I bojim se reći da su ti uređaji na granici snage i na granici trajanja i da ćemo morati nešto napraviti da napravimo kompletnu obnovu bolnice”, kazao je Toni Kolak, predstojnik Klinike za kirurgiju KB Dubrava.

KBC Split struju za svibanj platit će 106 % više nego lani. Rijeka je imala izvanredne troškove zbog nove bolnice za ženu i dijete i struja im je skočila za 447 %. KBC Osijek dobio je račun preko 2 milijuna kuna što je 238 % više. Računi za struju i u Klaićevoj gotovo trostruko veći, a financije ionako već nategnute.

“Što se tiče bolničkih limita možda je to slikovito prije je to bilo 0,87 % od bolničkog limita, sada je to 2, 78 % od ukupnog bolničkog limita, naravno na naše financije to je značajan skok”, kazao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Iz bolnica kažu – ako se ovakav skok nastavi i bolnicama će trebati vaučeri. Ministar zdravstva Vili Beroš umiruje, već je razgovarao s ministrom gospodarstva.

“U ovom trenutku zdravstvene ustanove će plaćati iz svojih limita. Kada to više ne bude moguće, naravno da Vlada neće svoje zdravstvene ustanova ostaviti na cjedilu, nego ćemo naći načina kako rješavati i tu problematiku – odgovorno kao i do sada”, kazao je Beroš.

Odgovorno će i u bolnicama kažu. Klime će raditi manje gdje god je moguće. Operacijske sale i jedinice intenzivnog liječenja su izuzete, ondje se neće štedjeti. I nitko neće ostati u mraku, izvještava Leona Šiljeg za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari