ZAGREBAČKO PODRUČJE

Kakav užas! Policija i inspektori u stanu pronašli 15 štenaca za prodaju, neki su bili zapušteni i bolesni

Štenci su smješteni u Dumovec i u veterinarsku ambulantu, pišu RTL Vijesti.

Policija i inspektori upali su u četvrtak u jedan stan na zagrebačkom području u kojem su u lošim uvjetima pronašli čak 15 štenaca za prodaju! Štenci su različitih pasmina – pudle, patuljasti špicevi i pomeranci, neki su bili bolesni i u prilično lošem stanju.

Kako se navodi u priopćenju, akcija je pripremana više dana i detaljno kako bi se spriječila daljnja nelegalna trgovina kućnim ljubimcima, u ovom slučaju psima.

Nadzorom je utvrđeno kako ista fizička osoba posjeduje i dva psa koje nije cijepila protiv bjesnoće u propisnom roku, a uvidom u Upisnik cijepljenja pasa protiv bjesnoće, utvrđeno je kako ta osoba posjeduje ukupno 30 pasa. Oni nisu zatečeni u stanu, ali nisu ni odjavljeni.

Štenci koji su bili namijenjeni za prodaju, njih 15, zbog neprimjerenih uvjeta držanja privremeno su oduzeti vlasniku te su smješteni u Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba, Dumovec. Nekoliko pasa zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah je smješteno u veterinarsku ambulantu te su stavljeni pod terapiju.

Protiv osobe koja je držala pse u stanu i prodavala ih ilegalno, veterinarska inspekcija podnijet će optužni prijedlog pri Prekršajnom sudu. Naređeno je cijepljenje protiv bjesnoće i odjava pasa koji nisu bili u stanu.

Zbog utvrđenog prekršaja iz članka 4. Zakona o trgovini, tržišna inspekcija je pak nadležnom Prekršajnom sudu podnijela optužni prijedlog s prijedlogom za oduzimanje imovinske koristi.

Ne kupujte pse na crnom tržištu!

Državni inspektorat poziva građane da ako se odluče za kupovinu kućnih ljubimaca, da ih ne kupuju od uzgajivača koji nisu registrirani za uzgoj, s obzirom na to da se uglavnom radi o preprodavačima koji nekontrolirano razmnožavaju kućne ljubimce zbog prodaje i zarade, a takve životinje su najčešće dvojbenog podrijetla, nerijetko dolaze iz zemalja iz okruženja bez papira, a nerijetko su i upitnog zdravstvenog statusa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari