FOTO: „WINNETOU“ PRESELIO U ZALEĐE N. VINODOLSKOG Ministar kulture Berislav Šipuš u indijanskom selu

Idi na originalni članak

Ministar kulture Berislav Šipuš i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoje Hribar u srijedu su boravili na setu njemačkog filma “Winnetou” u mjestu Breze u zaleđu Novog Vinodolskog izgrađenom za potrebe toga filma, a ministar je ocijenio da su ovakvi projekti važni za hrvatsko gospodarstvo.

Oglas

Na konferenciji za novinare Šipuš je istaknuo da je značajan rast takvih projekata počeo nakon zakonskih izmjena o fiskalnom poticanju audiovizualne industrije 2012. godine, dodavši da su subvencije za filmsku industriju porasle sa 6 do 8 milijuna kuna u 2013., na sadašnjih 32 do 34 milijuna, prenosi Hina.

Ravnatelj HAVC-a Hribar rekao je da je snimanje “Winnetoua” o legendarnom indijanskom poglavici iz plemana Apaša, jedan od ozbiljnijih projekata u filmskom smislu u Hrvatskoj, ali i jedan od najzabavnijih.

Ocijenio je da produkcijska razina pokazuje moć europske filmske industrije. Govoreći o zaradi od ovakvih projekata, Hribar je kazao da je zarada u 2015. godini jednaka zbroju zarada u razdoblju od 2012. do 2014. godine.

Glavni producent njemačke produkcijske kuće Rat Pack, koja snima “Winnetou”, Christian Becker, izvijestio je da su pripreme za snimanje počele prije pet godina, a suradnju s HAVC-om ocijenio je izvrsnom.

Rekao je da su se odlučili osuvremenjenu inačicu “Winnetoua” snimati u Hrvatskoj zbog toga što su i izvorni filmovi ovog serijala snimljeni ovdje. Uz to, naveo je, Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja u kojima se i danas mogu snimati westerni u krugu od 360 stupnjeva, jer ima lokacija bez kuća i tragova civilizacije.

Producent Aleksandar Črček iz kuće Alex Produkcija kazao je da na snimanju filma sudjeluje oko 100 hrvatskih članova tima, od ukupno njih 300. Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim radom i pomoći lokalnog stanovništva, prenosi Hina.

Tijekom boravka gostiju na filmskom setu koji predstavlja indijansko selo, za vrijeme zalaska sunca snimljeno je nekoliko kadrova indijanskog plesa.

Snimanje završava 18. studenoga

Snimanje televizijskog filma “Winnetou” u tri nastavka je počelo 13. kolovoza a snima se, osim u Brezama, u Rijeci, Fužinama, Vranji na Učki, nacionalnim parkovima Krka i Paklenica na Velebitu. Snimanje završava 18. studenoga, a ukupna potrošnja u Hrvatskoj se procjenjuje na 45 milijuna kuna, dok su traženi poticaji 9 milijuna kuna.

“Winnetou” je priča o indijanskom poglavici iz plemena Apaša i njegovom prijatelju Old Shatterhandu, a temelji se na romanima njemačkog književnika Karla Maya.

Među hrvatskim članovima filmske ekipe su i voditelji sektora poput scenografa Damira Gabelice, kostimografkinje Nevene Čaklović, direktora filma Dragana Josipovića i prvog pomoćnika redatelja Vida Spindlera. Angažirano će biti više od 5000 statista.
Lokaciju za veliki filmski studio mogla bi ponuditi i Rijeka?

Ministar kulture Berislav Šipuš pozvao je filmaše da ostvaruju filmske projekte u Hrvatskoj, rekavši da je ovo zemlja koja omogućuje dobar boravak i rad. Za veći broj filmskih projekata u Hrvatskoj bilo bi nužno izgraditi veliki filmski studio, a o ostvarenju se počelo razgovarati prije mjesec dana.

Za realizaciju studija potrebna je velika površina te blizina prometne infrastrukture, rekao je Šipuš, dodavši kako su se spominjali Zadar i Split kao lokacije, a sad se razmatra i Jastrebarsko. Tamo ima više građevina, poput neiskorištenih skladišta. Lokalna samouprava bi za realizaciju takvog projekta mogla tražiti novce iz europskih fondova, a Ministarstvo će rado pomoći pri izradi projektne dokumentacije, kazao je ministar kulture Šipuš.

Exit mobile version