IDEJA ZA LJETNI POSAO

Video | Hoće li čistačice ovo ljeto zarađivati više od zubara? Cijene čišćenja rastu do 100 kuna po satu!

U zemlji s milijun apartmana pronaći čistačicu može biti teško, još teže u manjim mjestima i na otocima

Usluge pospremanja apartmana i hotelskim soba u zemlji gdje svi iznajmljuju itekako su potrebne, ali time se poslom ne žele baviti mnogi.

I takvom matematikom stigli smo do paprenih cijena, Neki u oglasniku već traže 100 kuna po satu, piše Dragana Eterović za RTL.

Promijeniti plahte, oprati podove, očistiti sobu. Posao čistačice sve je samo ne glamurozan, ali kad krene gužva itekako su tražene i itekako dobro plaćene. Danas ih se i može naći za 50 kuna po satu. Ali ne zadugo.

“Mi nismo naše cijene dizali zadnjih deset godina, a što ne znači da u dogledno vrijeme nećemo jer smo prisiljeni zbog poskupljenja goriva, sredstava za čišćenje i ne možemo s u ovim cijenama više snalaziti”, objašnjava vlasnica agencije za čišćenje Ivanka Gabrić.

Sve je poskupjelo pa će i čišćenje.

U oglasnicima neki već traže od 70 do 100 kuna po satu. I u hotelima kažu sobarice su na cijeni, plaća im je u posljednje dvije godine narasla za 30-ak posto.

“Svakako mislim da će ove godine cijene ići do 70 kuna po sati, mislim da će to otprilike biti tako”, rekla je predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja Barbara Marković.

“Skočila je plaća kako je išla potražnja tako je plaća jednako tako narasla. Odnosno potraživanje osoblja iz domaćinstava”, tvrdi direktorica hotela Nevena Tomaš Čikeš.

U zemlji s milijun apartmana pronaći čistačicu može biti teško. Još teže u manjim mjestima i na otocima.

“Gdje god je teško dohvatljivo, gdje ljudi imaju dodatni trošak za doći i čistiti, boravka, trajekt, goriva koje su se povećale. Vjerujem da će oni tražiti više novaca”, smatra predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

Ali svi se nadaju da sat čišćenja ovog ljeta neće biti 100 kuna.

“Očekujemo u ovom trenutku da će svi oni koji traže posao spustiti loptu, a nemaju svi određene kvalitete i kompetencije, a traže iznimno velik primanja i dohotke. Onda dolazimo do konačne izlazne cijene koja je izuzetno visoko. To je nekakva začarani krug tako da očekujem da će sve nekako stabilizirati”, pojasnio je predsjednik HGK Split Joze Tomaš.

Dakle, čistačica je malo, svi ih trebaju, a plaća je dobra. Eto vam prijedloga kako provesti ljeto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views