OPET TA MUŠKA KRUNICA

Video | Tko su ‘katolički muževi’ – vjerski fanatici, uvezeni pokret ili tek iskrena molitva?

I opet cijela Hrvatska već tri dana priča njima. Ponovno su se ove subote na glavnom zagrebačkom trgu pojavili, kako ih zove Vice Batarelo, ‘katolički muževi’. Njih tristotinjak klečalo je i molilo za domovinu, čednost i predbračnu čistoću

Krunica, molitva i muškarac na prijestolju – to ono što je potrebno svijetu koji ide u krivom smjeru – poručilo je u subotu tristotinjak muškaraca iz središta Zagreba. Kleknuli su na koljena, zazvali „svece“ i neka stara vremena u kojima se znalo gdje je kome mjesto. Posebno ženama.

“To je dobro. Pavao piše u svojoj poslanici da je muž glava obitelji. Dakle svatko treba zauzeti svoje mjesto u obitelji. Time mi i veću čast iskazujemo svojoj ženi”, kazao je organizator molitve i voditelj bratstva „Muževi katolici“ Veseljko Kralj.

A to znači da bi umjesto žena trebali odlučivati mudriji, odnosno muškarci. Ivan je na molitvu došao čak iz Njemačke. I on se moli za prava žena. Ili barem tako misli.

“To je molitva ispravna za prava, za prava žena. Sve ovo što je organizirano podržavam to sve”, govori Ivan iz Njemačke i dodaje: “Protiv sam abortusa normalno i protiv tih prava na abortus”

Uloga koju su “muževi katolici” namijenili zgrozila je prosvjednice 50-tak metara dalje. Na asfalt su postavili crvene ruže kao podsjetnik na sve žrtve onih koji su željeli biti “poglavari” obitelji.

“Poručujemo da je ovo zapravo jedan potpuno novi način govora mržnje, nešto što još nismo vidjeli dosad”, kazala je organizatorica prosvjeda Tiha misa Arijana Lekić – Fridrih.

Poruke su zapalile društvene mreže. Povratak u srednji vijek, katotalibani, vjerski fanatici i radikali, samo su neki od komentara koji se vrte po portalima. Ideologa pokreta kritike nisu obeshrabrile.

“Već smo duhovno zauzeli središnji prostor Hrvatske i ne da ga nećemo predati, nego ćemo duhovno osvajati cijelu Hrvatsku. Časna riječ”, napisao je Vice Batarelo na Facebooku.

Da ovo nisu bezazlene riječi upozorava povjesničar Markovina. Hod za život, molitelji ispred bolnica i sada muškarci koji kleče za povratak patrijarhata – sve je to dio šireg plana.

“Uspješno se radi pritisak i na institucije i na liječnike i na društvo i sutra ćemo se probuditi u jednom visoko klerikaliziranom društvu koje će biti na korak do ukidanja modernosti kao takve”, govori povjesničar Dragan Markovina.

Pokret je dobro umrežen, financiran i dolazi izvana, upozorava.

“Radi se o samo nastavku jednog niza uvoza ideja i pokreta financijski pomognutih sa strane ponajviše iz SAD-a i Poljske koji pokušavaju iz temelja utjecati i na hrvatsko zakonodavstvo, na način življenja i razgradnju sekularne države”, dodaje Markovina.

Analitičar Mijić slaže se da trag vodi do SAD-a, ali to ne vidi kao veliki problem. Slobodno smo društvo u kojem svako može isticati svoja vjerska i politička stajališta, bez obzira jesu li progresivna ili anakrona. Posebno je licemjerno, kaže, kada ljevica proziva desnicu za ono što sama radi.

“Ono što je fascinantno je da one društvene skupine koje su se povezale s istomišljenicima u Europi i Americi prije 30 godina i dobivale izdašne dotacije izvana odjednom imaju prigovor kad to radi ona druga strana. Dakle živimo u globalnom svijetu”, govori politički komentator Mate Mijić.

Zanimljivo je kako na stvar gleda Crkva. Iako joj je dio stavova itekako blizak, nije im blisko kad im na teren ulazi konkurencija.

“Crkvena hijerarhija nije baš sklona podupirati laičke inicijative, pogotovo one koji izazivaju neke malo jače polemike, možda i podjele u društvu”, dodaje Mijić.

Zagreb, glavni trg, 21. stoljeće. U zemlji korupcije, iseljavanja i malih plaća – ovim modernim križarima, glavni problem društva je premalo muške moći. Da stvar bude bizarnija – u tome su ih podržale i njihove žene, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari