NOVA NADA

NA PRAGU VELIKOG OTKRIĆA! U novom testiranju cjepiva za koronu svi ispitanici razvili antitijela

Ilustracija (Pixsell)

Više od sto znanstvenih timova diljem svijeta žuri s razvijanjem cjepiva protiv koronavirusa

Utrka za razvoj cjepiva protiv koronavirusa se zahuktava, a dobre vijesti dolaze iz SAD-a. Prvi puta se u jednom probnom ispitivanju cjepiva za koronu pokazalo i provjerilo uspješno stvaranje antitijela protiv virusa, prenosi IFLScience.

Što je bilo do sada

Nuspojave su bile uobičajene, ne pretjerano intenzivne u prvoj fazi testiranja. Veća testiranja trebala bi dati informacije koje ovo testiranje nije uspjelo utvrditi, ali ovo su itekako dobre vijesti, ako se u obzir uzme ograničenost dosadašnjih testiranja.

Više od sto timova diljem svijeta žuri s razvijanjem cjepiva protiv koronavirusa, a mnoga od njih već su ušla u fazu kliničkog testiranja. Međutim, neki su požurili s “dobrim vijestima” i obećavajućim rezultatima koji nisu bili provjereni ili im je nedostajalo detalja zbog čega je bilo teže provjeriti njihovu vjerodostojnost.

U drugim slučajevima, pozitivni znakovi da smo na pravom putu za otkrivanje cjepiva, bili su ostvareni na životinjama. To je dobar početak, ali nije nužno da će isti rezultati vrijediti i za ljude.

Svi sudionici razvili antitijela

Unatoč raznim preprekama u prošlim istraživanjima, ono koje je objavljeno u New England Journal of Medicine svakako iskače. Radi se o testiranju koje je provedeno na 45 zdravih odraslih osoba u dobi od 18 do 55 godina.

Svi su cijepljeni po dva puta u razmaku od 28 dana i to cjepivom mRNA-1273 koje su razvili Nacionalni institut za alergije i infekcijske bolesti (NIAID) i farmaceutske kompanije Moderna. Umjesto korištenja kontrolne skupine, sudionici testiranja su podijeljeni u grupe koje su dobivale različite količine cjepiva u dozi.

Svi su sudionici razvili antitijela na koronavirus, a njihov krvni serum pokazao je neutralizirajuću aktivnost u borbi protiv virusa tako da ga je spriječio da uđe u stanice.

Također, čini se da je cjepivo omogućilo jaču zaštitu protiv novih infekcija od prosječne jačine bolesti.

Balans nuspojava i antitijela

Nuspojave cjepiva uključuju umor, trnce, glavobolju, bol u mišićima i bol na mjestu gdje je osoba cijepljena. Niti jedan od simptoma nije dugotrajan. Nuspojave su bile izraženije u skupinama s većom dozom po cjepivu, ali je stoga bio i bolji odgovor antitijela, tako da će doći do kompromisa u pronalaženju odgovarajuće količine.

“Čini se da će biti potrebne dvije doze, što se i očekivalo od ovakvog tipa cjepiva i od bolesti koja do sada nije postojala među ljudskom populacijom. Imunološki sustav mora biti pripremljen s prvom dozom kako bi mogao snažno reagirati kod druge doze”, kazala je vodeća autorica studije, dr. Lisa Jackson.

Daljnje testiranje

Još uvijek nije poznato koliko će zaštite pružiti ova antitijela, vezano uz primjenu cjepiva na starije i rizičnije skupine, ali i vezano uz njegovo trajanje.

Kako bi dobili odgovore na ova pitanja, 27. srpnja krenut će cijepljenje 30.000 ljudi od kojih će polovina dobivati placebo. Ova treća faza će se ispreplesti s drugom fazom testiranja u kojoj sudjeluje već testiranih 300 ljudi, uključujući i one koji imaju veći rizik zaraze, a koji će biti podrobnije proučavani, prenosi IFLScience.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari