I DALJE - OPREZ!

Nacionalni stožer: U Hrvatskoj 14 zaraženih u 24 sata, preminuli muškarac i žena

Foto: HINA/ POOL/ Edvard SUSAK

Nacionalni Stožer civilne zaštite na konferenciji najavljenoj za 14 sati objavljuje nove podatke o epidemiji koronavirusom u Hrvatskoj

Ministar Beroš je rekao da je u 24 sata 14 novooboljelih, ukupno 2076 pozitivnih. Od jučer su preminule još dvije osobe. U Osijeku muškarac 1953. godište i Dubrovniku ženska osoba 1938 godište. Ukupno 69 preminuli. Na respiratoru je 20 bolesnika, u bolnici 261. Ukupno se oporavilo 60 više nego jučer, kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ministar unutarnjih poslova i predsjednik stožera Davor Božinović zahvalio se i uputio čestitku djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu. “Zahvaljujemo se na velikoj požrtvovnosti i dostupnosti i na svemu što rade ne samo u ovoj krizi nego i inače, ali pogotovo od kad je nastupila pandemija novog koronavirusa”.

“Samo zajedničkim naporima možemo biti uspješniji i sada na silaznoj krivulji”, rekao je Beroš i svima se zahvalio na pridržavanju mjera.

Posjeti roditelja djeci

Na pitanje o rodteljima koji u bolnicama ne mogu do svoje djece i rodiljama koje imaju isti problem, Beroš je kazao da epidemiolozi preporučuju da se pristupo omogući, ali u iznimnim okolnostima. “Ustanove mogu donijeti odluku o iznimkama i dozvoliti prisustvo treće osobe na porodu, ali to nije pravilo”, rekao je Beroš.

Rekao je da je prisutniji problem posjeta djeci i razmišljaju da dozvole posjete najbližoj rodbini. “Moramo imati u vijek na umu da postoji mogućnost unosa infekcije”, kazao je Beroš, ali dodao da bi to moglo biti moguće s obzirom da se radi o najranjivijoj skupini.

Preporuke za škole

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak govorio je o preporukama za otvaranje škola i vrtića. “U našim preporukama stoji da roditelji dostave određenu potvrdu prilikom dolaska djeteta prvi puta u školu, a svrha je da dijete nije bolesno od koronavirusa, kao i roditelji i ukućani i da su roditelji upoznati sa sadržajem uputa, što se tiče mjerena temperature i uvjeta pod kojima djeca trebaju ili ne trebaju doći u školu. Te da roditelji kažu, odnosno napišu, da oba roditelja rade i da nema druge mogućnosti nego da se dijete pošalje u školu”, kazao je i dodao da smatraju da je ta potvrda dovoljna.

Na pitanje tko će odgovarati ako se zaraza razbukta zbog otvaranja škola i vrtića, Capak je kazao da će biti odgovoran virus. “Ako dođe do razbukatavanja, epidemiolozi će izaći na teren i napraviti sve da se spriječi širenje bolesti i, ako je potrebno, zaustaviti odvijanje nastave u toj školi. A razmotrit će se i mogućnost da se vratimo na staro”, rekao je Capak.

Veza Beroševe sestre Petrom Pripuzom 

Slobodni novinar Domagoj Margetić je ministra Beroša pitao o povezanosti njegove sestre s Petrom Pripuzom. “Mišljenja sam da sada nije potrebno to govoriti jer stožer komunicira potpuno drugu problematiku. Uvijek sam na raspolaganju odgovoriti na sva pitanja, a posebna odnose kojih nema”, odgovorio je Beroš.

Margetić se požalio i da slobodni novinari nemaju jednake uvjete za pristup informacijama i dužnosnicima kao i drugi mediji. “Moja informacija je da ne postoje nikakve zabrane”, kazao je Beroš. Božinović je kazao da nemaju primjedbi da postoji problem kada su u pitanju slobodni novinari. “Beroš je već rekao da je spreman dati vam intervju”, kazao je Božinović.

Božinović je kazao i da se zahvaljuje novinarima i medijima koji prenose njihove informacije građanima. “Betzo toga ne bismo uspjeli u ovoj krizi. Borba nije završena. Ušli smo u novu fazu, fazu popuštanja mjera. U njoj se baziramo na preporuke i objašnjavanja mjera. svjesni smo da se ne može sve propisati. Sada je sve na njihovoj kvaliteti i prihvaćenosti od građana”, kazao je Božinović.

Radno vrijeme restorana i kafića

Capak je kazao da još nisu razgovarali o radnom vremenu kafića i restorana, odnosno hoće li im dopustiti da rade nedjeljom. “U drugim europskim zemljama u kojima je dopušten rad restorana i kafića, radno vrijeme je ograničeno”, kazao je Capak te dodao da o tome i oni razmišljaju, ali se još nisu dogovorili.

“S jedne strane pratimo provedbu mjera koje su na snazi i pripremamo se za sljedeću fazu. Početkom tjedna ćemo imati sastanaka sa resornim ministrom i predstavnicima ugostitelja, kao i ministricom kulture vezano za kazalište i druge kulturne događaje. Mi razmišljamo par tjedana unaprijed”, rekao je Božinović i dodao da se nadaju da će im situacija omogućiti da se što više djelatnosti pokrene u uvjetima u kojima se nalazimo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari