COVID-19

Stožer: U Hrvatskoj osam novooboljelih, nema preminulih u zadnja 24 sata

Photo: Edvard Susak/HINA/POOL

Zaraženo je petero članova obitelji radnika koji su se vratili iz Švedske

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je da je u Hrvatskoj 8 novoobljelih, ukupno 2221 zaraženih koronavirusom.

”Ukupno je 2221 zaraženih. Testirano je 50348 osoba, od čega 1603 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih imamo 4 manje što znači da je 146 osoba na bolničkom liječenju, sedam pacijenata je na respiratoru. Ozdravljenih je 1850. U protekla 24 sata nema preminulih”, rekla je Maja Grba Bujević.

“Epidemiološka situacija u RH je jako dobra. Vidite da nam se broj oboljelih zadržava na jednoznamenkastoj brojci. Što se tiče broja umrlih, on je u odnosu na broj stanovnika jedan od najnižih u Europi i svijetu.

Trebamo biti vrlo zadovoljni ovom situacijom. Mi je pratimo pažljivo, imamo li novih slučajeva koji su vezani uz aktivnosti koje smo pustili. Nema indicija da trebamo razmatrati povratak na staro. 7 novooboljelih vezani su uz povratak radnika iz Švedske, bilo da je riječ o radnicima ili njegovim kontaktima, te ljude koji su bili na letu iz Frankfurtu. Za jednu osobu iz Zagreba ne znamo kako se zarazila. Situacija potpuno držimo pod kontrolom”, rekao je Krunoslav Capak.

“U slučaju Koprivnice karantena ne pomaže. Bitno je da su svi slučajevi odmah bili pokriveni od strane epidemiloga, znamo s kime su bili u kontaktu, svi su stavljeni u izolaciju. Mislimo da je situacija pod kontrolom”, dodao je Capak.

Lijek protiv artritisa kao spas

“Ako mislite na ono što se piše o biološkom lijeku, pokazao se u ograničenim studijama kod jednog dijela bolesnika učinkovit, ali potrebno ga je upotrijebiti kod bolesniak koji imaju teže stanje. Najbolje ga je primijeniti prije stavljanja na respirator. On nije za široku upotrebu, može imati široki krug nuspojava. Veliki su napori u istraživanju lijekova i cjepiva. Sigurno ćemo ih imati nešto prije s obzirom da cijeli svijet radi na pronalasku”, rekla je Alemka Markotić.

O tome jesu li sigurnosne mjere tek preporuke

”Ravnateljstvo civilne zaštite zajedno sa službenicima Državnog inspektorata rade nadzor nad provođenjem mjera. Mogu reći da od 6. do 13. svibnja je izvršen obilazak i nadzor skoro 58 tisuća poslovnih subjekata i otvorenih javnih prostora, uočeno je 1400 od ukupno inspiciranih objekata nepravilnosti. Uglavnom izdajemo mjere upozorenja i nakon toga se odgovorne osobe korigiraju u svom ponašanju.

Ovdje govorimo o velikom broju objekata koji se koriste za uslužne djelatnosti, trgovinama, što i kada bi netko htio je nemoguće pokriti sa svim inspekcijama.Ono što je činjenica, od trenutka popuštanja mjera mi govorimo o preporukama jer mislimo da je u prvoj fazi su građani dobili dovoljno informacija o tome o kakvoj se bolesti radi, kako se najbolje zaštiti i činjenica je da nam je to pomoglo da iz te prve faze izađemo na način da smo minimizirali rizike i štete i otvorilo nam put popuštanju mjera. Zadnje mjere su jučer stupile na snagu, vezano za bazene, fitness centre i druge rekreativne centre.”

“Ovo je epidemija u kojoj svi zajedno možemo pobijediti. Najgora sankcija je prenošenje bolesti. Činjenica da si zbog neodgovornog ponašanja ugrozio nečije zdravlje. Ukoliko bi se utvrdilo da je iz nekog objekta nastalo žarište, za sve ljudi koji su radili, ulazili se uvodi mjera samoizolacije. To onda znači, bili vi klijent ili osoblje, praktički ne možete raditi. Mi računamo na svijest svih, da će se držati propisanih mjera jer to je jedino jamstvo da ćemo imati što manje zaraženih i da će te djelatnosti nastaviti s radom”, rekao je Davor Božinović.

Prelazak granice

“Čuo sam se s načelnikom stožera Istarske županije, rekao mi je da nije znao sve detalje odluke, nema nesporazuma. Što se tiče državljana trećih zemalja, mi se držimo preporuka EU  do 15. lipnja se produljuje zabrana ulaska na teriritorij EU osim nekih izuzetaka”, rekao je Božinović.

Koncerti na terasama kafića

”Smatramo da s preporukama koje ćemo dati za izvedbe, a kreću od ponedjeljka, da ćemo 70-80 posto tih zahtjeva pokriti”, kazao je Capak.

Jesu li zabranjeni prosvjedi?

”Postoji zakon o javnom okupljanju. Postoje epidemiološke mjere, nema zabrane javnog okupljanja i nema u tom kontekstu zabrane prosvjeda”, kazao je Božinović.

O redukciji pressica Stožera

”Ako je to vaš prijedlog, razmotrit ćemo ga”, kazao je Božinović.

Domovi za starije

”Ne znam koliko je ukupno osoba preminulo u domu za starije u Koprivnici. U cijeloj Europi je oko 60 posto, čak u nekim zemljama i više, osoba koje su preminule iz domova za starije. Kod nas je ta situacija drugačija, nešto ih je manje. U svim domovima u kojima se dogodio proboj je epidemiološka reakcija bila brza i razdvajanje onih koji su bili pozitivnih od onih negativnih je bilo brzo.

Imali smo dovoljno prosotora u bolnicama za njihovu hospitalizaciju. Najveći broj njih je hospitaliziran u bolnicama. Smatram da su u svim domovima reakcije bile brze i da se situacija riješila brzo i na adekvatan način. Sve ovisi o tome kakav je komorbiditet osoba, tamo gdje su nepokretnim pacijentima s većim komorbiditetom smrtnost je veća”, rekao je Capak.

Serološka testiranja

”Testirat ćemo sa dva testa, za sada nismo sve dobili ali ono što je obrađeno, nitko od zaposlenika nema antitijela, znači nije bio zaražen virusom.To govori o iznimno visokoj profesionalnosti u radu i ponašanju naših zaposlenika jer su u radu s bolesnicima i u okruženju u kakvoj je bolnica bila bili vrhunski profesionalci, proveli mjere zaštite kako treba, a i u privatnom životu su se ponašali profesionalno”, kazala je Markotić.

”Što se tiče fame o prokuženosti populacije, nema još puno tih istraživanja, ali u Njemačkoj i nekim zemljama koje su bile visoko izložene to je išlo maksimalno do 15 posto jer je bilo puno oboljelih pa je bilo i puno prokuženih. Oni koji su taj modalitet pokušali postići imaju velik broj oboljelih i umrlih, ne vidi se da je nastala neka velika prokuženost”, kazala je Markotić.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari