ŠIRE SE TEORIJE

Treba li cjepivo protiv koronavirusa biti obavezno? ‘Tko ga neće, mora sam snositi rizike’

Dino Stanin/PIXSELL

U javnosti se širi teorija prema kojoj se iza cijepljenja kriju financijski i drugi interesi

Sve više predstavnika vlasti demantira glasine prema kojima se planira obavezno cijepljenje protiv koronavirusa. Od nedavno je u Njemačkoj jedino obavezno cjepivo ono protiv ospica, a ni tu Ustavni sud još nije rekao svoje, piše Deutsche Welle.

“Nemamo razloga razmatrati obavezno cijepljenje”, rekao je Lothar Wieler, šef državnog instituta “Robert Koch” i dodao da su građani “definitivno dovoljno pametni” da prepoznaju kada postoji sigurno cjepivo koje doprinosi njihovom zdravlju.

U javnosti se širi i teorija prema kojoj se iza cjepljenja kriju financijski i drugi interesi. Političari to demantiraju.

“Tko se neće cijepiti, mora sam snositi rizik zaraze”, poručio je njemački ministar Helge Braun.

Kritičari posebice ističu prijedlog izmjene Zakona o zaštiti od zaraza koje predlaže Ministarstvo zdravlja. Prijedlog je da se uvede tzv. “dokumentacija o imunitetu” koja sadrži potvrdu liječnika da je osoba stekla antitijela nakon što je prebolila koronavirus ili je cijepljena te bi zbog toga bila slobodnija od drugih. Primjerice, ne bi morala nositi masku.

Time se rodio strah od dvoklasnog društva i potajnog uvođenja obaveznog cijepljenja. Prijedlogu su se usprotivili i socijaldemokrati u koalicijskoj vladi Angele Merkel.

Nakon protesta je ova stavka izbačena iz prijedloga zakona i čeka se ocjena Etičkog vijeća, piše Deutsche Welle.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari