(UŽIVO) STOŽER: U Hrvatskoj u 24 sata 14 novih bolesnika , 2030 ukupno. Jedna osoba preminula

Foto: Pool/Pixsell

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati izvijestit će o najnovijim podacima o koronavirusu u Hrvatskoj

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je 14 novih bolesnika, ukupno 2030 bolesnika u ovom trenutku, rekao je Beroš. Nažalost, u KBC-u Split preminula je jedna osoba koja je bila stićenik Doma za starije te kronični bolesnik.

Oporavilo se 1103 ljudi, odnosno 69 više u odnosu na jučer.

“Ulazimo u fazu popuštanja mjera što je zahvaljujući povoljnoj situaciji. Zajedno smo postigli ove brojke. Ono što je moguće, što je dozvoljeno, ne mora značiti da moramo koristiti punim kapacitetima. Nemojte da moramo ponovno imati nove bolesnike u Zaraznoj. Idemo zajedno ovu fazu odraditi dobro, promišljeno i disciplirano kao što smo odradili ova dva zadnja mjeseca. Za očekivati je da će ljeto biti, ako ćem obiti disciplinirani, lakše i s manjim brojem bolesnika. Ali moramo biti svjesni da ovo može biti sezonski i moramo biti, ne u grču ali oprezni. Na jesen možemo opet imati veći broj bolesnika. Moramo shvatiti da ćemo ove usvojene mjere morati duže prakticirati. Volimo reći da smo mala zemlja za veliki odmor i to će nam pomoći ako budemo diciplinirani. Puno puta smo u povijesti bili mali narod za velik djela. Ajmo to još jednom pokazati”, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević”.

Reporter RTL-a Boris Mišević pitao je kako to da nije utvrđena nikakva odgovornostu Domu za starije u Splitu iako je tamo umrlo 10 ljudi.

“Bolest nažalost najjače pogađa starije, nema države koja je spasila svoje staračke domove. Jučer sam rekao i mogu ponoviti da zdravstvena inspekcija nije pronašla odstupanja, ali ako druge inspekcije nešto utvrde one mogu postupati. I sami znate da nalaz inspekcije Ministarstva demografije nije gotov i treba ga pričekati”, rekao je Beroš.

Na ponovljeno pitanje da, ako nije bilo propusta i ako su svi pratili sve preporuke u čemu je onda stvar, Beroš je odgovorio da je “stvar vjerojatno u virusu”.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako je mjera o zabrani rada nedjeljom donesen iz epidemioloških razloga.

“Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa su donesene nove mjere, produženo je radno vrijeme trgovina gdje se otvara ljudima koji rade da se opskrbe i sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, a sve u skladu s ovlastima Stožera”, rekao je Božinović.

Mnogi obrti, pogotovo oni koji imaju bliski kontakt s klijentima poput frizera i pedikera, pitaju se kako će moći raditi.

“U svakom slučaju, budući da se radi o bliskom kontaktu, morat će nositi masku. Ogrtač će morati biti za jednokratnu uporabu, a aparat i druge alate koje koriste morat će se dezinficirati nakon svake mušterije. Sve detalje još ne mogu reći, ti obrtnici kreću u drugoj fazi pa ćemo se usuglasiti i prilagoditi”, rekao je Krunoslav Capak. Upute za vjerske objekte i obrede još nisu gotove.

“Počinje nova faza borbe”

Sutra kreće prva faza popuštanja mjera, a Božinović je istaknuo da “sutra otvaramo novu fazu borbe s koronavirusom”.

“Bit će više kretanja i može doći do novih zaraza. S druge strane razmišljamo i kako građanima omogućiti normalizaciju i vodimo računa svakodnevno o tome da se epidemiološka situacija ne pogorša. Tu borbu možemo dobiti samo uzajamnim slušanjem. Sutra se ne vraćamo životu kakav je bio prije epidemije, za to će nam trebati puno informiranja građana i čini mi se da smo u tome uspjeli, da podignemo svijest o tome kolika je opasnost i kako možemo usporiti ovaj virus i vratiti se normalnom životu. Zato u ovoj fazi u kojoj ima više nepoznanica nego i u prethodnoj, moramo učiniti sve kako ne bismo morali posezati za nekim mjerama koje nitko ne želi”, rekao je.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari