SUSTAV PUCA

Video | Pola milijuna Hrvatica nema stalnog ginekologa, liječnici rade i iz mirovine, sa 72 godine

Hrvatskoj nedostaje 110 ginekologa, a svaki treći u Domovima zdravlja stariji je od 60 godina. I zato u pomoć sve češće uskaču oni iz mirovine. Nimalo ugodno za pacijentice nije ni kada ih svaki put dočeka neko novo lice

Čak pola milijuna Hrvatica nema stalnog ginekologa. Kroz trudnoće i redovite preglede, samo im se mijenjaju.

Koliko je veliki problem, otkriva nam Kosjenka Dermit, ginekologinja u Domu zdravlja Zagreb-Centar: “Moj tim trenutno ima 6500 upisanih pacijentica, što je zaista puno. Nekakav normativ otprilike bi trebao biti pola sata po pacijentici po pregledu, ali u praksi je to najčešće 15 ili 20 minuta.”

Situacija je iznimno loša u Brodsko-posavskoj županiji, gdje ih nedostaje čak 67 %, u Bjelovarsko-bilogorskoj njih 56% te Šibensko-kninskoj 50%. Pacijentice kažu da su itekako svjesne da ih nema.

Matea iz Slavonskog Broda kaže da nema stalnog ginekologa. “U timu sam bez nositelja. Rade umirovljenici i meni baš to ne zvuči ni malo privlačno, pa tako često znam otići privatno kod ginekologa.”

Martina iz Osijeka otkriva što o svemu misli: “Naravno da je bitno imati svog ginekologa i prije trudnoće i poslije. Sve radi kontrole svog zdravlja.”

Nikolina, također iz Osijeka, kaže zašto je bitno imati “svog” ginekologa: “Važan je kvalitetan odnos s ginekologom, ali, nažalost, oni imaju previše pacijenata i premalo vremena pa se mi sve odlučujemo na privatnike.”

Opća bolnica u Slavonskom Brodu ih ima dovoljno, ali je zato problem u Domu zdravlja. Postoje tri tima bez nositelja.

Željko Blažinkov, ginekolog u Općoj bolnici Dr. Josip Benčević u Slavonskom Brodu, otkriva što to znači: “Kad kažem tim bez nositelja, to znači da se u tim ambulantama izmjenjuju liječnici. U dva tima rade četiri umirovljenika, dok mi bolnički ginekolozi radimo jednom tjedno, što znači da se izmjenjujemo i 2–3 puta mjesečno dolazimo u ambulantu”

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji jedino je dom zdravlja u samom Bjelovaru bez problema. Za druge gradove jednom na mjesec objavljuju natječaje, županija nudi stanove, bonuse – ali kandidata nema. Rade ginekolozi sa 72 godine.

Josip Rajković, v.d. ravnatelja Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, kaže nam: “ispostava Grubišno polje već 7–8 godina nema stalnog ginekologa. Stalno dolaze ginekolozi iz Opće bolnice Bjelovar. U Daruvaru imamo ginekologinju koja iz mirovine radi nekoliko godina. Garešnica je ginekologica pred mirovinu, a u Čazmu također dolaze iz opće bolnice Bjelovar.

U Hrvatskoj u domovima zdravlja radi ukupno 224-ero ginekologa. Njihova prosječna dob je 54 godine, ali je svaki treći stariji od 60.

Dr. Blažinkov otkriva još neke detalje prakse: “Nije rijetka pojava određenu trudnici trudnoći se 5 – 6 ginekologa izmjeni – tako da to je problem.”

Problem je i da ih nedostaje više od stotinu, da rade umirovljenici, da imaju premalo vremena za pacijentice i da mnogi prije biraju rad u bolnici, nego u Domu zdravlja, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari