ZBOG NISKIH PLAĆA

Video |Prosvjed u srcu Europe. Plaća im triput veća nego u RH, košarica skuplja za euro i pol

Idi na originalni članak

U Belgiji je zbog prosvjeda kaos od zračne luke do željeznice. Otkazano je 60 posto letova. Zbog inflacije, plaća bi mogla za sedam posto rasti i europarlamentarcima

Oglas

Sindikati su opet na ulicama Bruxellesa. Ovaj put ispred velike energetske korporacije.

“Ja radim u javnoj službi i javnim službama plaće nisu rasle 20 godina. Situacija je veoma teška za mnoge ljude. Prosvjedujemo ispred ENGIE-ja, proizvođača električne energije. Ova tvrtka stvara velike profite zbog energetske krize”, poručio je jedan od prosvjednika Stéphane Pepin.

Na ulicu je izašla i Sara Manii koja je nakon 40 godina rada u zasluženoj mirovini. Učiteljica je i radila je za 2500 eura.

“Ovdje sam da kažem: Bilo je dosta! Nije moguće da radite i ne možete platiti struju. Ovi ljudi zarađuju zato što mi radimo”, poručila je.

Među prosvjednicima i Caryol Elodie. Kaže plaće su premalene i nije moguće tako živjeti. “Nemamo dovoljno novca da izdržimo do kraja mjeseca, moramo platiti dječje aktivnosti i hranu”, rekla je.

Prosječna plaća u Belgiji je 2.623 eura. U Hrvatskoj je 852 eura, dakle, prosječna plaća veća je tri puta pa smo provjerili koliko koštaju banane, mlijeko, ulje, brašno i jaja u Belgiji, a koliko u Hrvatskoj.

Kad se zbroji belgijska košarica, ovih pet namirnica platili smo 9 eura i 16 centi. U Hrvatskoj, kad se podvuče crta isto košta 7 eura i 66 centi. Razlika je euro i pol – nešto više od 10 kuna.
U Belgiji je zbog prosvjeda kaos od zračne luke do željeznice. Otkazano je 60 posto letova. Zbog inflacije, plaća bi mogla za sedam posto rasti i europarlamentarcima. Biljana Borzan zastupnica je gotovo 10 godina, ovo joj je treći mandat, a kaže – ništa još nije službeno.

“Mogu reći da su cijene ovdje znatno porasle. Svega, stanovanja, režija. To je po stotinu i nešto posto više nego je bilo prije. Dosta je građana šokirano, rekla bih da su ovdje cijene skočile više nego u Hrvatskoj. I da je cijena života ovdje znatnije poskupjela”, kaže.
T
ako bi plaće europarlamentarcima u prosjeku mogle biti veće za 600 eura. Šefica Europske komisije radit će za više od 30 000 eura na mjesec, prenosi danas.hr.

Exit mobile version