TKO ĆE PRVI?

Utrka za cjepivom u punom jeku: Skupile se milijarde, pripomogla je i Hrvatska

Idi na originalni članak
FOTO: Duško Jaramaz/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska je sudjelovala na virtualnoj donatorskoj konferenciji EK, no premijer Plenković se isprva nije uspio javiti

Oglas

Kako bi se što prije pronašlo cjepivo protiv koronavirusa, svijet se u ponedjeljak udružio na virtualnoj donatorskoj konferenciji u organizaciji Europske komisije. Donirali su se iznosi od nekoliko stotina milijuna eura pa i milijarde, a tu je pripomogla i Hrvatska.

Pogledajte više u Videoprilogu:

No, kad je trebalo reći kako će Hrvatska pomoći, nastali su tehnički problemi pa nitko nije razumio ni riječ hrvatskog premijera.

Utrka za pronalazak cjepiva protiv koronavirusa u punom je jeku. Uz SAD, koji je prvi počeo s testiranjem na ljudima, najveći napredak bilježe Velika Britanija, Njemačka, Kina i Rusija. U pomoć je priskočila i Europska komisija. Na virtualnoj donatorskoj konferenciji sudjelovala i Hrvatska, no premijer Plenković se isprva nije uspio javiti.

“Sada idemo k predsjedavajućima Vijeća Europske unije. Želim dobrodošlicu premijeru Andreju Plenkoviću. Andrej, pozornica je Vaša”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Gotovo minutu premijer je izlagao bez zvuka, a kako se to nije popravilo, morao je biti prekinut.

“Andrej, teško Vas je razumjeti. Mislim da imamo tehničkih poteškoća. Predlažem da u međuvremenu nastavimo sa sljedećom državom”, rekla je von der Leyen.

Nakon dva donatora, slijedio je drugi pokušaj uključenja Zagreba.

“Sada se vraćamo u Hrvatsku. Ondje je Andrej, premijer Andrej Plenković. Podij je Vaš”, ponovila je von der Leyen.

“Zdravo, Ursula, nadam se da me sada čujete. Je li sada dobro?”, upitao je Plenković.

“Jako je dobro, puno je bolje. Hvala”, uzvratila je von der Leyen.

“Za ovu donatorsku konferenciju uz već dogovorena dva milijuna eura na nacionalnoj razini, za istraživanje i Covid-19 projekte, dodajem u ime Hrvatske još milijun eura”, poručio je Plenković.

Inače, cilj konferencije bio je prikupiti najmanje 7,5 milijardi eura, a više od polovice tog iznosa prikupilo se za nekoliko minuta zahvaljujući velikim donacijama Europske komisije, Francuske i Njemačke. Ovaj projekt pohvalio je i papa Franjo.

“Važno je da ujedinimo znanstvene kapacitete, da na transparentan i nepristran način pronađemo cjepivo. Moramo omogućiti svakoj zaraženoj osobi u svakom dijelu svijeta da dobije nužno liječenje”, izjavio je papa Franjo, poglavar Katoličke crkve.

S potragom za cjepivom u svijetu dobro su upoznati i hrvatski znanstvenici koji tvrde da najprije treba vidjeti kako će proći ova faza testiranja.

“Ono što objektivno znamo jest da je oko 100 kliničkih pokusa u svijetu koji ulaze u drugu fazu i idućih nekoliko mjeseci je, rekao bih, ključno vrijeme kako bismo dobili informacije o tome što se događa”, rekao je Dragan Primorac, znanstvenik i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

U ovom trenutku ne možemo reći hoće li će se jednim cjepivom riješiti problem, a ne znamo ni hoće li jedno cjepivo biti za one mlađe, a jedno za one starije.

Prema najvećim optimistima, cjepivo protiv koronavirusa stiže prije zime.

Vijesti.hr

Exit mobile version