Blagdanski stol stvara sve više troškova: ‘Neugodno mi je kupcima reći koliko košta kila odojka’

Idi na originalni članak
Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Za blagdane se samo na hranu potroši cijelo malo bogatstvo

Oglas

Kupnja hrane za blagdane već je počela. Tradicionalno se za Badnjak u Dalmaciji pripremaju fritule i bakalar, koji ove godine košta oko 250 kuna po kilogramu.

Na božićnom stolu često su odojak, patka ili janjetina, a kada se tome pribroje pršut, koji komad sira i kolači, za blagdanski stol treba izdvojiti pristojnu svotu.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Neki će pažljivo kupovati namirnice za blagdanski stol, ali bez bakalara i pečenog mesa u Dalmaciji ne ide. No sušena norveška delicija po cijeni od gotovo 250 kuna mnogima je preskupa. Splićani kažu da im za cijelu obitelj treba oko tisuću kuna, ako se žele počastiti bakalarom i janjetinom.

Uistinu, za četveročlanu obitelj treba izdvojiti od 500 do tisuća kuna. Ovisno o tome jesu li na jelovniku bakalar, janjetina ili svinjetina, ima li pršuta i sira. Dakle, trošak raste uz bogatiji jelovnik. Zato će neki umjesto bakalara izabrati jeftiniju svježu ribu.

Konačni trošak blagdanskog stola ovisi i o broju gostiju.

“Nas ima 20 u kući, onda možete zamisliti koliko dođe taj blagdanski stol“, govori Matilda iz Slavonskog Broda.

Cijena ovisi i o izboru mesu. Ni najjeftinji odojak više nije toliko povoljan, ali češće se kupuje od janjetine koja stoji 90 kuna, ili purana po 80 kuna.

“Neugodno mi je reći kupcima da kila odojka košta 50 kuna, ali to je tako”, sliježe ramenima dok priča mesar Petar Skejo.

Još svemu treba dodati povrća, pića i kolača… Za blagdane se samo na hranu potroši cijelo malo bogatstvo.

Vijesti.hr

Exit mobile version