Bolesni Huanito Luksetić u zatvor a sin bivšeg generala za 4,5 kg marihuane na rad za opće dobro!?

Idi na originalni članak
Huanito Luksetic. (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

Umjesto u zatvor, sin umirovljenog generala Mladena Kruljca, David – će u pučku kuhinju, bolnicu ili umirovljenički dom – gdje će morati odraditi 730 sati rada za opće dobr0

Oglas

 

Više u VIDEOPRILOGU IZNAD!

Ima li hrvatsko pravosuđe dvostruka mjerila – to pitanje iznova se postavilo nakon što je kazna zatvora za Davida Kruljca, sina generala Mladena Kruljca, zbog posjedovanja veće količine droge zamijenjena radom za opće dobro i novčanom kaznom.

Presuda zvuči još nevjerojatnije kada se usporedi s ovim slučajem: Huanito Luksetić iz okolice Rijeke, koji je marihuanu uzgajao radi liječenja svoje bolesti, za to je lani nepravomoćno osuđen na dvije godine zatvora.

Umjesto u zatvor, sin umirovljenog generala Mladena Kruljca, David – će u pučku kuhinju, bolnicu ili umirovljenički dom – gdje će morati odraditi 730 sati rada za opće dobro. Odlučio je tako Općinski kazneni sud u Zagrebu, a kazna je sporazumna. Odvjetnik Miljević kaže kako se sud samo poveo za Zakonom koji takvo što omogućava:

“Kaže, sve što bude izrečemo ispod 6 mjeseci mora se zamijeniti radom za opće dobro, a do godine dana sud to može učiniti”, izrecitirao nam je odvjetnik Veljko Miljević.

Misli kako je sud donio blažu kaznu i jer je ona sporazumna, a David Kruljac do sada nije bio osuđivan. Sud je očito i povjerovao Kruljcu da je drogu koja je pronađena u njegovu stanu, 4 i pol kilograma marihuane i 28 grama kokaina, čuvao za državljanina iz Srbije – izvjesnog Toma Forda.

“Dakle ispunjeni su zakonski uvjeti. Je li to bilo opravdano ili ne, to je veliko pitanje”, dodao je Miljević.

Iz Ministarstva pravosuđa odgovorili su nam kako ne mogu komentirati sudske odluke. A sumnju da bi iza nje mogli stajati pritisci određenih osoba, potkrijepio je portal Index koji je objavio fotografiju ministra policije, Davora Božinovića, na kavi s Mladenom Kruljcem. U MUP-u u tome ne vide ništa sporno.

“Obavještavamo Vas da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović slučajno na javnom mjestu susreo g. Mladena Kruljca kojeg poznaje iz vremena dok je bio ministar obrane Republike Hrvatske. Ponavljamo, riječ je o slučajnom susretu koji se dogodio na javnom mjestu”, stoji u priopćenju.

Novinarka Ana Raić Knežević, koja prati pravosuđe, kaže kako Hrvatska obiluje slučajevima u kojima je količina droge kod optuženika bila znatno manja nego kod Kruljca – pa su svejedno osuđeni na zatvorske kazne. Stoga je očito, dodaje, da sudska praksa i kaznena politika – lutaju.

“Imali smo u jednom trenutku, mislim da se svi sjećamo da je minimum za drogu bio tri godine. I onda smo dobili zapravo ljude s dva jointa koji su završavali iza rešetaka. To je bila jedna krajnost, sada smo došli u drugu krajnost”, komentira istaknuta novinarka Telegrama.

David se prema kazni tako našao u društvu svog oca koji je također nepravomoćno osuđen na rad za opće dobro zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, primanje mita te poticanja na korupciju.

“I danas kazem da sam nevin. Ja sam radove u Sibinju i Slavonskom brodu provodio sukladno obuci”, kaže bivši general Kruljac.

Za opće dobro, nakon što su napravili dobro za sebe, radili su i bivši ministar poljoprivrede, Petar Čobanković, ali i umirovljeni general Ljubo Česić Rojs.

S druge strane, da radi dobro za sebe, mislio je i Huanito Luksetić kada je ispred kuće zasadio stabiljke konoplje čije ulje mu jedino pomaže u borbi protiv multiple skleroze. No Općinski sud u Rijeci nije mu povjerovao te ga je neopravomoćno osudio na dvije godine zatvora.

“U Ustavu Republike Hrvatske piše da svako ljudsko biće ima pravo na život. Ja sam sve to napravio da si spasim život”, komentirao je tad nesretni Luksetić.

Za razliku od Kruljca, kod njega nije pronađena nikakva druga droga, kao ni novac. Ali Huanuito nije sin generala i nikada nije ni tvrdio da marihuanu čuva za nekoga.

Andrej Dimitrijević

Exit mobile version