RASTE ZANIMANJE ZA IMUNIZACIJOM

Video |Od idućeg tjedna 48.000 doza Pfizerovog cjepiva bit će spremno za djecu

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PI. XSELL

Veći broj oboljele i hospitalizirane djece, pa čak i smrti djece, pripisuju delta soju. U Klinici dr. Fran Mihaljević leži četvero djece, najmlađa je beba od samo dva tjedna

Oglas

Bočice Pfizerova cjepiva s narančastim čepovima u Hrvatsku stižu idućeg ponedjeljka, a nekoliko dana poslije trebalo bi početi i cijepljenje djece od pet do 11 godina.

“U okviru punkta bit će izdvojeni prostori za djecu zbog pripreme i kako ne bi došlo do miješanja s ostalim cjepivima i do zabune. Djeca će se moći cijepiti i u ordinacijama izabranih liječnika”, rekla je Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Više u video prilogu RTL-a:

Do sada je u Hrvatskoj prvu dozu cjepiva primilo 6051 dijete u dobi od 12 do 14 godina, što je 4,98%. U dobi od 15 do 19 godina prvom dozom cijepljeno ih se 27,3%, odnosno njih više od 54.000.

Razgovarali smo s Vedranom Ile iz Zagreba koji se odlučio cijepiti:
“Imam 16 godina i odlučio sam se cijepiti kako bih imao više mjesta na koja mogu ići, da lakše mogu ići vani”. Jelena Nežić Ile dodala je je: “Ne želimo ograničiti dijete u normalnom i daljnjem školovanju, želimo da može ići na razmjene i na natjecanja. Neka uživa u svom životu”.

Paula Turk iz Zagreba iznijela je svoje razloge za cijepljenje: “Počinju na faksu uvoditi COVID potvrde i onda(su opcije op.a) ili testiranje ili cjepivo, a već sam prije razmišljala o cjepivu”.

Liječnici se nadaju da će zanimanje za cijepljenjem djece rasti. Sanja Prlić, voditeljica smjene cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu rekla nam je: “Dolaze nam češće srednjoškolci, završni razredi zbog povećanog druženja, nastave, planiranje maturalnih putovanja. Dolaze djeca ugostiteljskih i zdravstvenih škola koja imaju kontakte na praksi ili na terenu”.

Iako rjeđe nego odrasli, i djeca mogu razviti teži oblik COVID-a. Naročito je važno cijepiti one koji imaju i druge bolesti.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznijela je koliko je do sad djece ležalo u bolnicama: “Do sada smo imali zabilježeno 1100 hospitalizacija djece. U bolnici mogu razviti težu kliničku sliku. Imamo i pojedinačne smrtne ishode, a to su bile osobe s komorbiditetima”.

U Klinici za infektivne bolesti od COVID-a trenutačno se liječi četvero djece,
najmlađe ima samo 2 tjedna. Klinička slika kod svih blaga je.

Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević rekao nam je: “Iako je broj oboljele djece u ovom četvrtom valu značajno veći nego u prethodna tri, najveći dio njih se može zbrinuti u ambulantnim uvjetima, a mali broj onih, prvenstveno s komorbiditetim i najmlađi, zahtijevaju bolničko liječenje”.

O novom soju virusa ne zna se mnogo, pa ni to kako će utjecati na širenje zaraze među djecom. Zato Ivana Pavić Šimetin kaže: “Spuštanje u nižu životnu dob i obolijevanja i hospitalizacija prepisujemo sad već i delta soju, a isto je moguće da će to vrijediti za omikron koji će se u Hrvatskoj proširiti baš kao što se proširila i delta”.

Idući tjedan 48 tisuća doza bit će na raspolaganju za cijepljenje najmlađih, izvještava Zorana Čičak Kulić za RTL Vijesti.

Exit mobile version