TOP DESTINACIJA

VIDEO Otok koji je od ružnog pačeta postao turistički šampion: ‘Mi nismo otpisali ni posezonu’

Idi na originalni članak
Foto: Riportal

Na kraju korona sezone po broju noćenja je postao broj jedan u Hrvatskoj

Oglas

Na prvu mu se više svidio Hvar, ali prije 25 godina ipak je odlučio graditi kuću na Viru. Presudilo je tada što Vir ima most.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Danas Atila Vegvari iz Mađarske ima više kuća s apartmanima na Viru i toliko boravi na otoku da je naučio hrvatski ”Svaki otok je lijep i Vir je lijep, ali u to vrijeme je bilo što su bili ljepši otoci, a ja sam vjerovao kad smo mi na sredini, tu su svi nacionalni parkove, ima most, tu je Zadar, da će to ići. I dobro sam i mislio”.

U sezoni koju je korona desetkovala i u kojoj je diktirala pravila, Vir je ostvario 83 posto lanjskih noćenja i 83 posto dolazaka. Vlasnici apartmana su zadovoljni pa tako Monika Grginić iz Zagreba kaže: ”Mi inače uglavnom imamo strane goste iz Austrije, Njemačke. Ove godine smo imali dosta gostiju iz Poljske, Slovačke i dosta gostiju iz Hrvatske, pretpostavljam da su se ljudi bojali ići van”.

Od oko 100.000 turističkih dolazaka najviše su ostvarili upravo Hrvati, a slijede ih Slovenci, Nijemci i Česi.

”Došli smo na prijedlog obiteljskih prijatelja. Inače u Hrvatsku dolazimo svake godine jer volimo Hrvatsku i evo nas sad ovdje, pronašli smo novo mjesto i sviđa nam se”, kaže Ljudmila iz Slovače, a Goran iz Njemačke kaže: ”Ovdje sam već pet godina za redom, imam apartman ovdje i jednostavno sviđa mi se. Nema velikih hotela, nema tih zagađivača velikih, lijepo mi je”.

Od milijun i 800 tisuća noćenja velika većina je ostvarena u nekomercijalnom turističkom smještaju, dakle vikendicama, a na Viru tvrde da su s takvim gostima najviše na dobitku. Direktor Turističke zajednice Općine Vir Srđan Liverić objašnjava: ”Upravo taj nekomercijalni turist na Viru ima svoju nekretninu, uložio je impozantna sredstva da bi izgradio tu kuću, doveo svoje prijatelje, rodbinu, turiste iz svoje zemlje i on dolazi preko cijele godine. Sva davanja plaća normalno koja su mu propisana zakonom. I porez, i prirez, i Općini i Županiji i svima ostalima”.

Vlasnici polovice svih kuća na Viru su strani državljani, a to je garancija da će se vraćati. Najbrojnije, Mađare, sada pogađaju nove epidemiološke mjere od 1. rujna, a Vegvari kaže: ”Što je tu je, preživjet ćemo”. Na Dan Općine s Vira poručuju da oni nisu otpisali ni posezonu.

Video dana:

Vijesti.hr

Exit mobile version