Već drugi putnički vlak iskočio iz tračnica u samo tjedan dana!

Idi na originalni članak
Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Iz sindikata upozoravaju na dvije stvari

Oglas

U Kaštelima jučer željeznička nesreća – lokalni vlak koji vozi iz Kaštela Starog za Split, u blizini stanice u Kaštel Sućurcu, izletio je iz tračnica.

Nitko od 15 putnika, kao ni članova osoblja nije ozlijeđen. Ovo je već drugo iskakanje putničkog vlaka u ovom tjednu jer se slična nesreća dogodila u Križevcima.

Više u VIDEOPRILOGU:

Vlak je u blizini stanice vozio sporo, ali kod skretnice nije ostao na tračnicama, već je završio izvan njih. Nesreću u rano jutro čuli su tek malobrojni.

“Bio je to tek mali udarac. Ja sam mislio da je automobil bio. Nije to baš bilo strašno, ali održavanje je nula. Ne održavaju prugu, ne održavaju ništa i to je to”, kazao je Danimir iz Kaštel Sućurca, a Katarina dodaje: ”Prijašnjih godine mi smo u Slavoniju uvijek išli vlakom , a sad ne baš. Što ćete kada slabo to vode”.

Nitko od putnika nije ozlijeđen, a promet se odvija nesmetano. No, ovo je druga nesreća vlaka u samo tri dana. I nesreća u Križevcima prošla je bez ozlijeđenih, a HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture kaže: “To se događa, nisu to velike nesreće. Dogodilo se da je vlak iskočio. Star je to sustav i treba ulagati u njega”.

Iz HŽ infrastrukture uvjeravaju da su putnici sigurni i da je broj nesreća smanjen za 13 posto u odnosu na prošlu godinu. A do nesreće je došlo ljudskom greškom, naime, kako kaže Darko Barišić, član uprave HŽ infrastrukture: ”Uzrok nesreće je ljudski faktor, kao i prije neki dan u utorak na kolodvoru Križevci kad je radnik HŽ putničkog prijevoza zanemario signal zabrana daljnje vožnje.”

No iz sindikata smatraju da je veći problem slaba educiranost i loš sustav pa tako Dalibor Petrović, zamjenik predsjednik Sindikata strojovođa kaže: ”Jedina poveznica između ove dvije nesreće je HŽ infrastruktura. Naime, u ovoj prvoj nesreći u Križevcima ima i suodgovornosti strojovođe koji je počinio pogrešku koja je uzrokovana slabim osposobljavanjem unutar HŽ putničkog prijevoza, ali i krajnje nakaradnom organizacijom prometa između Vrbovca i Križevaca.”

Do nesreće u Kaštelima, doznajemo od sindikata, došlo je zbog oštećenja skretnice, koja nije na vrijeme prijavljena. Naime, bilo je vremena da se skretnica popravi i da se nesreća izbjegne.
Dragana Eterović

Exit mobile version