SIGURNOST CJEPIVA

Zašto su cjepivo pratile “duge cijevi”? SOA-in obavještajac: ‘Cjepivo može biti mamac za organizirani međunarodni kriminal’

Idi na originalni članak
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Hladnjače s po desetak tisuća bočica u svakoj je zemlji pratila policija, jer riječ je o velikom sigurnosnom riziku

Oglas

Dok prve doze cjepiva polako stižu do svake županije kako bi sutra moglo krenuti cijepljenje, dodatnog posla ima i policija koja nadzire distribuciju.

Kao i ostatku svijeta – ugroza prijeti s više strana – od moguće krađe do podmetanja lažnih bočica, pa se ništa ne prepušta slučaju.

Cjepivo je iz belgijskog pogona stiglo do svake članice Europske unije. Grčka je za cijelu operaciju osmislila i kodno ime.

Više u VIDEOPRILOGU:

“Operacija “Sloboda” je počela. Cjepivo je u našoj zemlji. Sutra ćemo prema planu i organizaciji početi cijepljenje kako bismo pobijedili u ovoj bitci s virusom i ponovno imali normalan život”, rekao je Marios Themistokleous, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

Prije nego je distribuirano po cijeloj Europi svaka je kutija – hladnjača napunjena tekućim dušikom i dodatno osigurana za transport.

Hladnjače s po desetak tisuća bočica u svakoj je zemlji pratila policija, jer riječ je o velikom sigurnosnom riziku, objašnjava bivši SOA-in obavještajac.

“Zbog toga što tolika količina cjepiva može biti mamac za grupe organiziranog međunarodnog kriminala koje bi mogle pokušati otuđiti količine cjepiva, a s druge strane, kako je upozorio i šef Interpola postoje određene namjere kod doređenih grupa militantnih, antiglobalističkih, radikalno zelenih i antivakserskih grupa – da ne samo demonstracijama nego i sabotažom ometu proces cijepljenja u svijetu”, izjavio je Ante Letica, izvršni direktor Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.

Zato je i pred hrvatskim Zavodom za javno zdravstvo dobar dio dana dežurala policija. Cjepivo sada treba, baš kao i u ostatku Europe – sigurno prebaciti u sve županijske zavode za javno zdravstvo, a policija svake europske zemlje procjenjuje koliki je to za nju rizik.

“Ja mislim da hrvatska policija i hrvatska Sigurnosno obavještajna agencija i druge službe koje se bave procjenom ugroze, da će na pravi način procijeniti moguće ugroze, i da će na pravi način i s pravom mjerom i reagirati u sprečavanju takvih ugroza, u to sam siguran”, poručio je Letica.

Do rujna će u Europsku uniju stići dovoljno Phizerovovog cjepiva za oko 150 milijuna ljudi. Cjepivo će na tjednoj bazi stizati u sve zemlje članice, a samo cijepljenje u cijeloj Uniji počinje već sutra.

Amela Čilić/Vijesti.hr

Exit mobile version