Znate li koliko bi iznosila “dostojanstvena” plaća za život u Hrvatskoj? Točno – 10.428 kuna

Znate li koliko bi iznosila “dostojanstvena” plaća za život u Hrvatskoj? Točno – 10.428 kuna

Foto: Mateo Levak/Riportal

Net.hr je upitao svoje čitatelje s kolikom bi plaćom mogli normalno živjeti u Hrvatskoj, a iznosi koje naši građani priželjkuju su, barem zasad, mnogima nedostižni

U Hrvatskoj se već dulje vrijeme priča o tzv. dostojanstvenoj plaći od 10.428 kuna koju temeljem svog izračuna predlažu Novi sindikat i Regionalni industrijski sindikat iz Varaždina. Ovu je plaću danas podržala Radnička fronta, pozdravivši metodologiju za izračun dostojanstvene plaće. Poručili su kako su se dogovorili oko koraka kojima će aktivno promicati ideju korporativne odgovornosti za dostojanstvenu plaću, posebice u sferi bogatih globalnih brendova za koje proizvodi “naš siromašni radnik”, piše Net.hr.

Prema tom izračunu, za dostojanstven život u Hrvatskoj treba 1377 eura ili 10.428 kuna, a dostojanstvena plaća, koju Ujedinjeni narodi prepoznaju kao ljudsko pravo, plaća je dovoljna da radnici i njihove obitelji priušte pristojan životni standard. Treba biti zarađena u standardnom radnom tjednu maksimalnog trajanja 48 sati i mora moći pokriti troškove hrane, vode, stanovanja, obrazovanja, zdravstvene skrbi, prijevoza, odjeće i diskrecijske zarade, što uključuje uštedu za neočekivane situacije.

UPRAVO SE ČITA

No, spomenuti iznos daleko je i od prosječne plaće, koja je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u siječnju iznosila 6979 kuna. Da ne govorimo o minimalnoj plaći, koju je Vlada za ovu godinu postavila na 3400 kuna. Ako pogledamo brojke, ispada da su za dostojanstven život u Hrvatskoj jedva dovoljne jedna prosječna i jedna minimalna plaća u četveročlanoj obitelji.

Spominje se tisuću eura i 10.000 kuna

Stoga je Net.hr upitao hrvatske građane s kolikom bi plaćom mogli normalno živjeti u Hrvatskoj? U dva sata skupili su više od tisuću odgovara. Iako su odgovori različiti, svi spominju iznose o kojima većina može samo sanjati.

“10.000, ako hoćemo mi i država normalno funkcionirati. Veće plaće, veća potrošnja više PDV-a državi i svi sretni i zadovoljni. Jako jednostavno”, komentirao je jedan  čitatelj, dok je jedna čitateljica spomenula isti iznos, ali u drugačijem kontekstu:

“8000,00 kn ali zato kaj ne trebam stambeni kredit inače barem 10.000,00 kn za one koji planiraju kupovati nekretninu, 6.000,00 bi trebao biti minimalac, naravno neto da ne bi neka gospoda koja određuju minamalac od jadnih 3.200,00 mislili da ja mislim o bruto iznosima, sram ih može biti nek oni žive sa 3.200,00 fuj…fuj fuj…”, komentirala je.

Spominju se čak i iznosi u eurima. “Minimalac 1000 eura a dalje sukladno školskoj spremi i radnom mjestu”; “1000€ minimalac, jer svi poslovi “ispod časti” su plaćeni minimalcem. Uzmimo u obzir da su tu i njegovatelji po privatnim nadri-staračkim domovima i slično…”; najčešći je odgovor iako su spominjani i drugi iznosi.

Može li se normalno živjeti u Hrvatskoj?

Neki su bili sarkastični, pa tako jedna naša pratiteljica smatra da “nema tih para sa kojima bi se moglo živjet NORMALNO u ovoj državi”, ali nije bila jedina s tim stavom: “Nema te plaće s kojom bi u Rvatskoj NORMALNO mogao živjeti, za normalan život, osim novaca, nužno je i osiguravanje čitave gomile drugih preduvjeta”, smatra jedan naš čitatelj.

Drugi su čitatelji okrenuli na šalu: “Da imam za hranu i režije bi bilo taman, ovak’ nema smisla, drogiram se i ločem cijele dane!”, napisao je jedan pratitelj Net.hr-a na Facebooku, a drugi se nadovezao: “Ja sa 1200 ne pušim, ne pijem, zabranili mi da jedem jedne patike godišnje, eto toliko.”

Što je zapravo dostojanstvena plaća?

Dostojanstvena plaća je iznos koji bi četveročlana obitelj trebala imati na raspolaganju za pokrivanje mjesečnih troškova te odlazak na godišnje odmore i štednju, no ona bi u Hrvatskoj trebala iznositi oko 10.410 kuna, a sindikalisti i poslodavci tvrde kako je potrebno provesti značajne reforme i promjene da bi se o tome uopće moglo razmišljati, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari