PRIJETIO SUPRUZI

Veljača o slučaju ‘Vukojević’: ‘Podsjetimo, i privilegirani muškarci mogu biti nasilnici, a žene žrtve’

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Bivši nogometni reprezentativac Ognjen Vukojević uhićen je zbog obiteljskog nasilja

Oglas

Bivši nogometni reprezentativac i aktualni izbornik mlade reprezentacije Ognjen Vukojević uhićen je zbog obiteljskog nasilja. Prije dvije noći supruga je zvala policiju jer joj je pijan prijetio ubojstvom.

Pogledajte više u Videoprilogu:

Vukojevića je policija privela, tužiteljstvo ispitalo nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Sat vremena bio na ispitivanju

S maskom na licu Ognjen Vukojević sat vremena bio je na ispitivanju u tužiteljstvu. No, u zatvor neće ići. Zbog prijetnji ubojstvom supruzi, njezinoj majci i sestri dobio je mjere opreza – zabranu približavanja na 200 metara supruzi i udaljenje iz zajedničkog doma.

“Mogu potvrditi kako sam zbog određenih nesuglasica sa suprugom obavio razgovor u Državnom odvjetništvu. Pušten sam uz obvezu da, dok se ove nesuglasice u potpunosti ne riješe, ne živimo u istom kućanstvu. Vjerujem kako ćemo ovu situaciju uskoro riješiti u krugu naše obitelji, a do tada vas molim za razumijevanje u potrebi da naše obiteljske stvari zadržimo u svoja četiri zida”, napisao je Vukojević u pisanoj izjavi.

Supruzi zasmetalo što je pripit stigao kući

Sve je počelo prije dvije noći kad je Vukojević pripit stigao kući, što je njegovoj supruzi zasmetalo – utvrdilo je tužiteljstvo.

“…s nakanom da je uplaši počeo je vikati na nju, a potom joj je, osnovano se sumnja, izrekao prijetnje koje se odnose na nju i članove njezine uže obitelji. Nakon što je oštećenica u strahu za svoj život mobitelom pokušala nazvati policiju, okrivljenik joj je, osnovano se sumnja, iz ruke pokušao istrgnuti mobitel odgurnuvši je”, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva Zagreb.

Iz Hrvatskog nogometnog saveza poručuju kako ozbiljno shvaćaju ovu situaciju i pažljivo prate cijeli slučaj.

“HNS ima nultu stopu tolerancije protiv bilo kakvog nasilja, tako i u ovom slučaju, tako da nadležna tijela kad čujemo informacije, sigurno će Hrvatski nogometni savez donijeti adekvatnu odluku”, kazao je izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić.

Sa žrtvama nakon prijave nitko ne radi

Supruga Ognjena Vukojevića, poput mnogih drugih, možda povuče prijavu za nasilje. To ne bi začudilo sutkinju Visokoga prekršajnog suda koja ističe kako je najveći problem što sa žrtvama nakon prijave – nitko ne radi.

“Mi imamo osumnjičenika kojeg odvedemo, a žrtva ostane sama i počnu pitanja: a što ću ja sada? Tko će mi platiti ovo? Kako ću djeci objasniti? Kako ću izaći na ulicu… Jedine žrtve koje se srame jesu žrtve nasilja i silovanja”, kazala je sutkinja Visokog prekršajnog suda Branka Žigante Živković.

I zato apelira da se u Hrvatskoj uvede institut kakav već postoji u Austriji. “U trenutku kad imamo nasilje, da policija obavijesti nevladin sektor, a oni zovu žrtvu i kažu joj: ‘Mi smo tu da vam damo potporu’. Jer njima treba potpora”, kazala je Žigante Živković.

“Čestitam MUP-u”

Osnivačica inicijative “Spasi me” u slučaju “Vukojević” zadovoljna je rzim potezima MUP-a jer je ovo prvi slučaj da je nasilnik izdvojen s mjesta stanovanja.

“Ovo je dobar trenutak da se podsjetimo da i privilegirane žene mogu biti žrtve i da su privilegirani muškarci vrlo često nasilnici. Nema apsolutno nikakve razlike. Anomalija je anomalija i ona ne prestaje zbog pozicije u društvu ili nekakvog potencijalnog uspjeha”, kazala je Jelena Veljača.

Kako će se ovo odraziti na status Ognjena Vukojevića koji je aktualni izbornik mlade reprezentacije – ovisi o HNS-u.

Vijesti.hr

Exit mobile version