NOĆAS GORJELI DIMNJACI! Vatrogasci upozoravaju: u vrijeme leda i bure najveća opasnost prijeti od smrtonosnih požara

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Svi se boje skliskih prometnica i lomova kostiju, no veća opasnost prijeti od smrtonosnih požara

Oglas

Ususret najavljenom mini-ledenom dobu svi se boje skliskih prometnica i lomova kostiju, međutim vatrogasci upozoravaju da veća opasnost prijeti od smrtonosnih požara.

Noćas su tako na širem riječkom području vatrogasci intervenirali više puta zbog požara dimnjaka pa nije zgorega u sezoni pojačanog grijanja još jednom provjeriti stanje svih instalacija a posebno dimnjaka.

Proteklih dana na području u nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske zabilježena su ukupno četiri požara na građevinskim objektima i dva požara na kontejnerima.

U požaru koji je izbio jučer oko 7 sati u obiteljskoj kući na području Jadranova oštećen je dio namještaja u spavaćoj sobi. Uzrok požara je ljudska radnja, a materijalna šteta će se utvrditi naknadno.

Požari na obiteljskim kućama sinoć su zabilježeni i u Rijeci i to na području Kozale gdje se na kući zapalilo krovište, dok je na području Trsata na kući se zapalio dimnjak.

Sinoć oko 21.45 sati u obiteljskoj kući u Loparu na Rabu došlo je do požara krovišta koji se proširio i na ostale dijelove kuće. U gašenju ovog požara sudjelovali su vatrogasci DVD-a Lopara i Raba. Požar je u potpunosti lokaliziran u 23.30 sati, a oštećena je 79 –godišnja hrvatska državljanka, vlasnica kuće.

Noćas se i u Bakru zapalio dimnjak na obiteljskoj kući 75-godišnjeg vlasnika. Uzrok požara i pričinjena šteta utvrdit će se naknadno.

Požari kontejnera za otpad evidentirani su subotu, 24. veljače na području Drenove i Kastva. Požar su ugasili djelatnici JVP Rijeka, a materijalna šteta procjenjuje se na najmanje 1200 kuna. Građanima i ovom prilikom savjetujemo da u kontejnere za smeće ne odlažu zapaljive materijale (pepeo, opuške i slično) jer mogu izazvati požar i nakon 24 sata. Također, u sezoni grijanja povećana je mogućnost izbijanja požara, a time i ugrožavanja ljudskih života i većih materijalnih šteta.

U cilju prevencije požara građanima savjetujemo sljedeće:

-Redovito, najmanje jednom godišnje pregledavajte dimnjake

-Prije početka sezone grijanja peći i druge uređaje za grijanje trebao bi kontrolirati ovlašteni serviser

-Plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati, i to od strane ovlaštenih stručnih servisera radi povećanja sigurnosti i racionalnije potrošnja goriva

-Sustav centralnog grijanja redovito provjeravajte kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajima

-Ukoliko mijenjate uređaja za loženje ili gorivo potreban je obaviti izvanredni pregled dimnjaka

-Prilikom korištenja peći ili kamina sklonite sve lakozapaljive stvari koje su u njihovoj blizini

-Tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade

-Plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali

-Ukoliko u prostoriji osjetite kiselkasti miris, odmah isključite plin!

Dimnjačara pozovite ako:

-Dimnjak dobro „ne vuče“

-Glatke površine u prostoriji se orošavaju i vlaže (moguće se radi o povratu dimnih plinova)

-U prostoriji se osjećaju neuobičajeni mirisi

-Dimnjak se urušava ili je nešto upalo u njega.

U priloženom videu podsjetnik na to što bi trebalo učiniti za sigurnost svakog doma.

Exit mobile version