SRAMOTNO!

Zlostavljač konja dobio odgodu odlaska u zatvor jer “mora brinuti za konje”

Idi na originalni članak

U rujujnu 2023. godine uhićen je muškarac koji je batinom tukao zavezanog konja. Snimka žestokog zlostavljanja konja prenošena je uživo na Facebooku, pri čemu su neki od prijatelja zlostavljača poticali mučenje životinje bešćutnim komentarima poput: “Ideš ga probati”, “Ovaj nikad nije vozio izgleda”, “Nikad taj vozit neće” i pritom stavljali emotikone koji plaču od smijeha.

Oglas

Muškarac koji je sve snimao više puta govori: “Dobro je, nemoj ga više”, no nakon što se konj ritnuo isti muškarac daje zlostavljaču uputu: “Sad ga udari!” Zlostavljač potom nastavlja batinom udarati konja, a pridružuje mu se i drugi koji udara konja po glavi.

Stigla presuda, zlostavljač dobio odgodu odlaska u zatvor

Mile Ivanišević, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, trebao se javiti u zatvor 1. listopada, međutim tražio je odgodu zbog obiteljskih i poslovnih obveza. I dobio.

Naime, prema presudi Županijskog suda u Karlovcu, koju je donio sudac Ante Ujević, osuđeniku Mili Ivaniševiću odgađa se izvršenje zatvorske kazne zbog specifičnih okolnosti.

Ivanišević je putem svog odvjetnika Darka Gojaka podnio molbu sudu, navodeći da on i njegova obitelj uzgajaju 31 konja hrvatske pasmine hladnokrvnjak, a taj uzgoj, tvrde, ima važnu ulogu u njihovom obiteljskom gospodarstvu. U molbi se navodi kako je u nadolazećem razdoblju potrebno konje premjestiti s vanjske ispaše natrag u štale i osigurati im odgovarajuću prehranu i veterinarsku skrb. Posebna pozornost potrebna je i za rasplodne kobile, koje su u nadolazećim tjednima pred ždrijebljenjem. Prema navodima iz zahtjeva, odsustvo Ivaniševića moglo bi ugroziti dobrobit konja i prouzročiti materijalnu štetu, što je bio ključan razlog zbog kojeg je sud uvažio njegov zahtjev, stoji u presudi.

“Ovaj posao iziskuje stalnu prisutnost i odgovornost, posebno u vremenu kada su potrebne pripreme za zimu i intenzivnija skrb o konjima”, stoji u obrazloženju suca Ujevića, koji je naglasio kako je zbog specifičnih potreba ovog uzgoja nužna nazočnost osuđenika.

Odbijen zahtjev za odgodu zbog sezonskih radova

U molbi Ivaniševića naveden je i dodatni razlog, pozivajući se na sezonske radove u poljoprivredi, no sud je tu osnovu odbacio, navodeći kako se briga o konjima ne može smatrati sezonskim poslom, već kontinuiranom obvezom. “Obveze oko osiguranja i spremanja konja u zatvoreni prostor nisu sezonski posao”, navodi se u obrazloženju, dodajući kako se ovaj razlog ne može prihvatiti prema Zakonu o izvršavanju kazne zatvora.

Prema rješenju, Ivanišević se mora javiti na izdržavanje kazne 15. prosinca 2024. godine. Protiv ovog rješenja Ivanišević ima pravo podnijeti žalbu u roku od tri dana od dana primitka odluke, a o žalbi će odlučivati vijeće suda, piše Index.

Exit mobile version