KOMENTAR NEVENA ŠANTIĆA

Kolumna |Neven Šantić: Nagovještaj da se Marku Filipoviću možda sprema sudbina Joea Bidena

Idi na originalni članak

„Situacija nije idealna, ali ni tako crna kako je predstavljaju gradski vijećnici”, završne su riječi riječkog gradonačelnika Marka Filipovića na posljednjoj sjednici riječkog Gradskog vijeća na kojoj nisu prošli njegovi brojni izvještaji i prijedlozi – pa ni izvještaj o radu

Oglas

Piše: Neven Šantić

Gore spomenutu rečenicu istakao je dugogodišnji novolistovski izvjestilac događanja na Korzu 16 Damir Cupač, saževši u njoj svu dramu gradonačelnika koji se na sjednici pokušavao odhrvati zamjerkama sa svih strana, uključujući i one koalicijskih partnera i vijećnika SDP-a.

Ukratko, vijećnici nisu prihvatili izvješće o izvršenju proračuna i radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci, a nisu prihvaćena ni izvješća o poslovanju Autotroleja, Čistoće i Komunalnog društva Kozala. Nadalje, vijećnici PGS-a Tea Mičić Badurina i Nikola Ivaniš postavili su neugodna pitanja o (ne)funkcioniranju novog parkinga Srednja Delta i (ne)obnovi bazena na Školjiću.

Kada ti i članovi vlastite stranke odbiju dva prijedloga…

Šlag na torti sjednice održane u četvrtak je protivljenje prodaji dva poslovna prostora i od strane vijećnika SDP, s iznimkom suzdržanog Željka Jovanovića, što nije promaklo sarkazmu Josipa Ostrogovića iz HDZ-a koji je po običaju imao primjedbe na sve što se našlo na dnevnom redu ali i cjelokupan rad gradonačelnika.

Pustimo na stranu muke gradonačelnika s nestabilnom većim u Gradskom vijeću. U protekle tri godine u tom se pogledu ništa nije promijenilo. No, kada ti i članovi vlastite stranke odbiju dva prijedloga, koliko god se u odnosu na one krupnije teme činila marginalnima, počinju se javljati upitnici (s pokojim uskličnikom).

To sigurno nije bio dogovoren potez, jer tko bi ozbiljan riskirao javnu blamažu i stavljao na dnevni red prijedloge koji će ti i vlastiti stranački drugovi odbaciti. Dakle, kako nije napravljena prava diverzija, što bi primjerice bilo odbijanje izvještaja o radu svom gradonačelniku, ovo „povijesno ne” prodajama dvaju poslovnih prostora Filipović bi, i kao gradonačelnik i kao predsjednik gradske stranačke organizacije, trebao shvatiti kao upozorenje, kao nagovještaj mogućih promjena u budućnosti.

Javna tajna

Ali, o kakvoj je vrsti upozorenja riječ? Da u svakodnevnom radu gradske vlasti bude kooperativniji odnosno više uvažava vijećnike SDP-a i stranačko članstvo o kojima zapravo prvenstveno ovisi? A ako se ogluši na poruku onda bi se na stolu mogla naći i prijetnja uskraćivanja nove gradonačelničke kandidature?

Javna je tajna da ni u gradskoj ni u županijskoj organizaciji SDP-a nisu svi presretni Filipovićevim radom. Zamjeraju mu inertnost i neodlučnost u rješavanju brojnih gradskih problema, manjak inicijative i novih projekata. Ni marina za velike jahte ni početak gradnje autobusnog kolodvora zvanog čežnja (državne projekte ovdje ne računamo) nisu dovoljni da bi lokalne izbore za devet mjeseci dočekao u pobjedničkom raspoloženju.

Zato su se javili, za sada tihi i konspirativni glasovi, da bi za sljedeće lokalne izbore SDP trebao naći novog kandidata, kao što su Demokrati u SAD-u u Kamali Harris našli zamjenu za Joe Bidena. Dok još ima vremena da se kvalitetno predstavi novo gradonačelničko lice.

Sandra Krpan kao Kamala Harris?

Sličnost s američkim slučajem je i ta, kako unutar esdepeovog članstva kupio tako i prodao, da bi Kamalu Harris trebala „glumiti” Sandra Krpan, Filipovićeva dinamična zamjenica kojoj ne manjka ambicije da bi se tog posla i prihvatila.

Filipoviću na ruku ide, a to zastupa onaj dio esdepeovaca koji su mu odani, inertnost riječkog biračkog tijela općenito nesklonog velikim promjenama, mnogi nasljeđeni gradski problemi kao i to što se ni u opoziciji ne nazire kandidat koji bi imao potencijal ugroziti SDP-ovog kandidata pod uvjetom da taj, uz maksimalnu podršku stranke, sam sebi ne našteti.

Ostrogović doduše ima želju i višak adrenalina, ali kada je Rijeka u pitanju još uvijek je teško predvidjeti pobjedu HDZ-ovog kandidata, posebno u drugom krugu.

No, Filipovićev problem, izvan i unutar SDP-a, je imidž politički beskrvnog, finog i pristojnog dečka koji malo koga sluša ili želi čuti. Ali posljednja sjednica Gradskog vijeća kao i žamor u riječkom SDP-u koji je sigurno došao i do njega govore da mu je krajnje vrijeme da se trgne. Do kraja godine još su na rasporedu barem tri sjednice Gradakog vijeća, uključujući i prijedlog proračuna, i ako misli politički preživjeti Filipović ne smije pogriješiti (to je jednostavno tako, koliko god zvučalo alanfordovski odnosno Grunfovski). Jednostavno, treba donijeti nekoliko odluka koje će odjeknuti.

Filipović dakle mora pokazati odlike odlučnog vođe. I članovima SDP-a i građanima Rijeke.

Inače će Rijeka sljedeće godine dobiti novog gradonačelnika (ili možda gradonačelnicu).

Exit mobile version