Pudinzi by Neven Milić

Idi na originalni članak

Puding je najčešće slatko jelo, desert, ali može biti i slano jelo. Desertni pudinzi najčešće su homogene smjese napravljene od mlijeka, sladila, okusa i škroba. Rižin puding svojevrsna je kombinacija riže kuhane u mlijeku. Škrob na sebe veže tekućinu i tako zgušnjava smjesu.

Oglas

Postoji i puding od tapioke, biljke čiji korijen sadrži velik udio škroba. Tapioka može biti u više oblika, kao ljuskice, prah ili pak u perlama. Perle se kuhaju sa vrhnjem ili mlijekom, postaju prozirne i dobije se specifična vrsta pudinga čija struktura može biti više ili manje gusta. Isto tako, puding od tapioke može se napraviti i sa kokosovim mlijekom čime se dobiva vrlo ukusan i specifičan desert.

Puding ne mora nužno biti dosadan i ujednačen desert. Najčešći su od vanilije i čokolade, ali možete ih napraviti i u voćnoj, vrlo ukusnoj i zanimljivoj varijanti. Ili pak kombinaciji tzv. mliječnih i voćnih okusa.

U trgovinama se mogu naći razne praškaste smjese za pudinge kojima se dodaju sladilo i mlijeko. Pogledate li sastojke na pakiranju vidjet ćete da te smjese nisu ništa nego mješavina škroba i začina. Kod čokoladnog pudinga to su najčešće škrob, kakao, aroma vanilije i sol. Sol se dodaje kao pojačivač okusa. Škrob je uglavnom kukuruzni škrob kojeg možete pronaći kao zasebnu namirnicu i zaseban proizvod, jeftin je i koristi se za zgušnjavanje jela i umaka. Puding od vanilije uglavnom je mješavina škroba, arome vanilije, žute boje i opet soli. Svaki od ovih sastojaka vrlo vjerojatno već imate i kod koće, u zasebnom pakiranju i u većoj količini.

Umjesto arome voća u pudinzima, koristite pravo voće. U smjesu ubacite sjeckano svježe voće ili pak kekse, sjemenke, sjeckano suho voće, sjeckanu čokoladu, komadiće karamele ili orašaste plodove. Jedino na što trebate obratiti pažnju jest količina škroba kojeg koristite. Teoretski, ne možete pretjerati s količinom škroba. Malo više škroba neće škoditi, ali premalo škroba vjerojatno neće dovesti do željene pudingaste strukture, nego će biti prerijedak.

Ono što je zanimljivo, ne morate raditi puding sa mlijekom, već se možete poigrati sa biljnim napitcima, kao što su rižino i zobeno mlijeko. Sojino mlijeko koristite s oprezom, jer pri kuhanju stvara puno pjene i često izlazi iz lonca prilikom kuhanja. Upravo zato se sojino mlijeko u pravilu ne koristi za izradu veganskih krema.

Puding od čokolade

pola litre mlijeka ili biljnog napitka

50 g škroba (Gustina, Gusnela i sl.)

3 žlice smeđeg šećera od šećerne trske

100 g tamne čokolade

1 žlica prosijanog kakaa u prahu

trećina žličice mljevene vanilije

prstohvat soli

Pomiješajte posebno škrob, šećer, kakao, vaniliju i sol s malo hladnog mlijeka. Zavrijte ostatak mlijeka i umiješajte pjenjačom prethodno napravljenu smjesu. Kuhajte nekoliko minuta. Skinite s vatre i ubacite sjeckanu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne rastopi. Ulijte u zdjelice i ostavite da se ohladi.

Puding od jabuka s bijelom čokoladom

dvije naribane jabuke

4 dl mlijeka ili biljnog napitka

4 žlice smeđeg šećera od šećerne trske

50 g škroba

50 g bijele čokolade

pola žličice cimeta

trećina žličice vanilije

prstohvat soli

Naribane jabuke pirjajte desetak minuta. U posebnoj posudi pomiješajte ostale sastojke, osim čokolade. Prelijte preko pirjanih jabuka, zakuhajte i kuhajte nekoliko minuta. Premiksajte štapnim mikserom. Ubacite sjeckanu čokoladu i dobro je umiješajte. Ulijte u posudice i ostavite da se ohladi.

Puding od borovnica

šalica svježih borovnica

4 dl mlijeka ili biljnog napitka

3-4 žlice šećera, ovisno o tome koliko su slatke borovnice

60 g škroba

pola žličice ribane korice domaćeg, nešpricanog limuna prstohvat soli

Pirjajte borovnice nekoliko minuta. Premiksajte ih štapnim mikserom da dobijete pire. Zasebno pomiješajte ostale sastojke i stavite ih da zakuhaju. Kuhajte ih nekoliko minuta. Ubacite pire od borovnica i dobro pomiješajte u homogenu smjesu. Servirajte u posudice i ostavite da se ohladi.

Kod serviranja ovih pudinga uvijek je dobro preliti ih nekim umakom sličnog ili kompatibilnog okusa. Poigrajte se s okusima i teksturama, kombinirajte voće i čokoladu, voće i vaniliju. U receptu s borovnicama možete ih zamijeniti bilo kojim sezonskim voćem.

Exit mobile version