ZA SVE JE KRIVA KORONA

Prazne sale, ne rade cvjećari ni fotografi: Otkazano na tisuće vjenčanja, a odgađaju se i – sprovodi

Idi na originalni članak
Ilustracija: Pixabay

Zajedno više ne možemo ni tugovati, niti se veseliti. I tako ostaje do daljnjeg

Oglas

Vjenčanica, cvijeće, sala, bend i fotograf sve je bilo spremno i sve je zbog korone propalo. Marina je DA trebala reći reći 29.5. Novi datum je početak kolovoza. Osim što je morala sve ponovno organizirati kao da radi dvije svadbe, ostala i bez novca koji je uplatila za rezervaciju.

“Pripreme su trajale godinu i pol. S obzirom da smo većinu imali dogovoreno crkvu, salu, bend, rasvjetu, cvijeće i sve ostalo. Neke stvari smo uspjeli prebaciti na ljeto, ali većinu stvari smo morali odgoditi i naći zamjenu. Gdje nam se sada javlja problem jer smo većinu stvari kaparili, a nismo dobili povrat što znači da smo većinu dvaput kaparili”, kazala je Marina Kralj

Na mukama su mladenci, ali i organizatori vjenčanja. U zadnjih mjesec dana kojih na godinu u Hrvatskoj bude oko 20 tisuća. Iako počinje sezona svadbi, ovog proljeća sale će biti zatvorene i prazne.

Sutra je u sali za vjenčanja, odnosno šatoru trebala biti svadba, ali je otkazana. Svaki petak i svaku subotu ovdje su trebali plesati mladenci, ali od toga ništa. 15 svadbi je odgođeno, a tri su otkazane.

“Pretpostavljamo da će se većina vjenčanja ipak održati, ali u nekom drugom periodu. Tri su otkazana njihovom odlukom mi nudimo alternativi datum. Do sada smo vjenčanja održavali petkom i subotom, a sad im nudimo i nedjelju”, kaže Dea Majetić iz Wedding resorta Corberon.

Pogreb je moguće prenositi i online

Fotografi i snimatelji, bendovi i cvjećari svi su na gubitku jer svadbenih derneka nema. Eventualno ako se netko odluči za vjenčanje samo uz kumove. I onima koji organiziraju domaća i strana vjenčanja situacija nikad nije bila gora.

“Ono što se u ovom trenutku događa u našoj firmi u sljedeća tri mjeseca mi ćemo bilježiti sto postotni pad prometa”, ističe Maja Starek.

Slična sudbina čeka i njihove riječke kolege koji savjetuju da se vjenčanja ne otkazuju nego odgode.

“Organizacija vjenčanja uključuje i make up artiste, frizerske salone, dekortere, hotele. Mi kao agencija bilježimo 70 postotni pad koja su se prebacila za sljedeću sezonu, dva su otkazana oženiti će se s kumovima. Najviše imamo problema s otkazivanjem inozemnih vjenčanja njima moramo otkazati i avione i  hotele s njima stiže 150-200 gostiju”, govori Andrea Matić

Otkazuju se vjenčanja, ali otkazuju se i pogrebi, odnosno ukopi kremiranih pokojnika. Takvih odgoda u ovom pogrebnom poduzeću je oko 40.

“Njihove obitelji obave kremaciju bez ispraćaja. I urna se stavlja na čuvanje. U toj njihovoj želji ćemo pričekati da prođu mjere i onda će se obaviti ukop”, ističe vlasnik pogrebnog poduzeća Zoran Žic. 

Velikih ispraćaja nema, ali pogreb je moguće prenositi i online.

“Mi imamo to pripremljeno i ako netko želi… da budu na sprovodu”, dodaje Žic. 

Zajedno više ne možemo ni tugovati, niti se veseliti. I tako ostaje do daljnjeg.

Exit mobile version